Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Obračun struje na dlanu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 04. 2014.

Autor: D. Mlađenović Izvor: Dnevnik

Obračun struje na dlanu

Građanima Srbije, potrošačima električne energije, na kućne adrese će ovog meseca, za potrošnju struje u martu, stići novi račun. Račun je urađen u saradnji Privrednog društvo „EPS Snabdevanje“, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Agencije za energetiku.

 

Dakle, reč je o novom izgledu računa za martovsku potrošnju struje, kojih je mnogo, ali najvažnija stvar je ista – cena struje nije se menjala. O promenama računa za sada se može govoriti samo na osnovu inforamacija iz „Elektroprivrede Srbije“ jer još nisu stigli na kućne adrese, ali bi potrošači do 15. aprila trebalo da ih dobiju.

Treba reći da novi račun nudi obilje informacija, od kojih su neke važne i potrebne, a neke sasvim sigurno nisu, iako nije na odmet imati ih, a sve je urađeno u skladu s važećim zakonima i odgovarajućim propisima.

Dakle, novina je veliki broj različitih informacija koje se nude na računu, a sada postoji prva strana računa i njegova poleđina. Na prvoj strani računa potrošač će, kao i do sada, odmah videti/dobiti informaciju o iznosu svog zaduženja za električnu energiju i RTV pretplatu, odnosno koliko novca treba da plati prošlomesečnu potrošnju sruje i RTV pretplatu. Takođe, kao i do sada, odmah će moći da vidi da li postoji dug ili preplata. Međutim, na toj strani računa sada je i novina koja potrošača obaveštava koliko je trošio struje cele prošle godine – grafički prikaz mesečne potrošnje u poslednjoj godini, zatim sledi poređenje s potrošnjom u istom mesecu prethodne godine, a onda i s prosečnom potrošnjom domaćinstva u Srbiji u tom mesecu prošle godine. Na toj strani računa je i obaveštenje o iznosu popusta od pet odsto, koji će kupac ostvariti u narednom računu ako ovaj izmiri do 25. u mesecu, a potom i informacija o visini trenutno važeće kamatne stope, ukoliko se eventualni dug ne izmiri. Takođe, na toj strani računa je i adresa na kojoj kupac može uložiti prigovor na obračun struje te broj telefona za informacije. 

Kada se okrene druga strana, odnosno poleđina računa, potrošač ima uvid u detaljan obračun struje koju je potrošio – koliko je kilovata potrošeno u kojoj tarifi (višoj i nižoj), koliko to košta, kao i koliki je procentualni odnos tarifa. U tabelama su prikazani fiksni troškovi, kao i promenljivi troškovi potrošnje obračunati po zonama i tarifama. Novina je informacija o ostvarenoj prosečnoj ceni električne energije u dinarima po kilovat-času. Slede i iznosi popusta od pet odsto za redovno plaćanje prethodnog računa, naknade za povlašćene proizvođače iz obnovljivih izvora energije, umanjenja za energetski zaštićene kupce i porez na dodatu vrednost. Poseban deo računa je obračun za RTV pretplatu, koji je predviđen Zakonom o radio-difuziji.

Usklađen za zakonima

Novi račun je izrađen u skladu sa zakonima o energetici, o efikasnom korišćenju energije, o porezu na dodatu vrednost, o zateznoj kamati i o zaštiti potrošača, te uredbama o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, o načinu obračuna i raspodele prikupljenih sredstava po osnovu naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije za javno snabdevanje, kao i metodologijom za određivanje cene pristupa sistemu za distribuciju električne energije i s odlukom o ceni električne energije za javno snabdevanje. Na jasan i precizan način, ukazuju u EPS-u, prikazane su sve finansijske promene, odnosno zaduženja i uplate, kako za električnu energiju, tako i za RTV pretplatu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi