Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijski ukinuti Sonju Biserko!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 04. 2014.

Autor: A. Tadić Izvor: Informer

Medijski ukinuti Sonju Biserko!

Informer pokrenuo inicijativu kojom od svih medija traži da ignorišu sve što uradi i kaže predsednica srpskog Helsinškog odbora koja je u Hagu lažno svedočila u korist Hrvata.

Predsednicu Helsinškog odbora za ljudska prava Sonju Biserko, posle skandaloznog lažnog svedočenja protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu, svi mediji u zemlji trebalo bi potpuno da bojkotuju!

Ovo je inicijativa sa kojom je pred srpske novinare, urednike i izdavače juče izašao glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Ni slova više!

Vučićević objašnjava da je „medijsko ukidanje Sonje Biserko“ najmanje što srpski novinari mogu i moraju da urade posle skandala u Hagu!

- Niko, naravno, ne spori gospođi Biserko pravo da ima različito mišljenje i da to mišljenje javno iznese. Međutim, ona je to pravo zloupotrebila tako što je u Hagu lažno svedočila u korist Hrvatske i optužila Srbiju za nekakav, samo njoj znan genocid! Odgovor nas novinara morao bi da bude jasan i glasan: Za Sonju Biserko više ne bi smelo da ima mesta u srpskim medijima. Mi više ne treba da je zovemo u emisije, da je citiramo u tekstovima i prilozima - apeluje Vučićević i naglašava da je Biserko u Informeru od danas „persona non grata“:

- Na nju više nigde i nikada nećemo potrošiti nijedno slovo! A svi koji će požuriti da nas optuže za nekakvu cenzuru ili revanšizam samo neka se zapitaju šta bi bilo sa građaninom Hrvatske koji bi se, nekim čudom, usudio da u Hagu lažno svedoči u korist Srbije!

Ovu inicijativu glavnog urednika Informera podržali su juče glavni urednici „Večernjih novosti“ i „Pečata“ Ratko Dmitrović i Milorad Vučelić.

Dmitrović naglašava da Biserko „svesno laže, falsifikuje istorijske činjenice, podmeće i čini sve da dokaže da je država u kojoj živi genocidna“.

- To što već godinama Sonja Biserko radi u Srbiji nezamislivo je u bilo kojoj drugoj evropskoj državi. Ta žena je pravila spiskove „antievropskih i retrogradnih Srba“ među kojima je bilo univerzitetskih profesora, naučnih radnika, pisaca i niko joj nije prebacio da na taj način širi mržnju, isključivost i netoleranciju... Devedeset odsto političke elite Srbije živi u strahu da se ne zameri Sonji Biserko! Ona je na hiljade adresa širom sveta poslala „informaciju“ da je Srbija u Drugom svetskom ratu prva rešila jevrejsko pitanje, iako svi znamo da su Jevreje ovde ubijali Nemci, a ne okupirana Srbija. Po ovom pitanju protiv Biserko svoj glas su digli i Jevreji, ali šta to vredi. Sonja ima veliku zaštitu pre svega uticajnih zapadnih zemalja, u čije ambasade u Beogradu ulazi kad hoće, a svakako i nekih uticajnih srpskih intelektualaca i političara. Da ne spominjem određene beogradske medije koji joj posvećuju pažnju i prema njoj imaju odnos kao da je predsednik države u pitanju - objašnjava Dmitrović i naglašava da je „ovo jedinstven primer u savremenom svetu“:

- Pokušajte identičnu situaciju da zamislite u Francuskoj, Nemačkoj, Britaniji, Austriji... Nezamislivo je to, naravno, ali ovo je Srbija. Jadna i ponižena!

Milorad Vučelić kaže da je potpuno saglasan sa „medijskim ukidanjem Biserkove“.

- Cilj onih koji finansiraju Sonju Biserko jeste da se ona konstantno nalazi u medijima. Kad bi Sonja Biserko bila u bilo kojoj drugoj zemlji, pogotovo nekoj od zapadnih sila, ne bi je bilo nigde u novinama i na televizijama. Njoj niko ne brani da blati zemlju u kojoj živi, kao ni da ovde radi, ali nema potrebe da se nalazi na naslovnim stranama novina - apeluje Vučelić.

UNS protiv, NUNS ćuti

Na drugoj strani, generalni sekretar UNS Nino Brajović ne podržava ovakvu Informerovu inicijativu.

- Ne podržavam ideju da se mediji udružuju u bojkotu bilo koga samo zbog njegovih stavova i mišljenja - rekao nam je Brajović, dok predsednik NUNS Vukašin Obradović nije želeo ni da komentariše ovu temu.

Ovako je svedočila Biserko

Vlada Srbije deceniju uoči rata 1991. vodila „krstaški rat“ protiv Jugoslavije, uništavajući sve institucije savezne države  Srpski nacionalni program odigrao je ključnu ulogu u tragičnom raspadu Jugoslavije. Od Titove smrti nijedna druga republika nije razmišljala o odvajanju i odlasku iz Jugoslavije  Srbija je Jugoslaviju oduvek shvatala kao „veliku Srbiju“, negirala prava i identitet Makedoncima, Hrvatima i drugima i nije razumela da su se ti narodi emancipovali i stvorili svoj identitet tokom 20. veka... To je bilo ključno za razumevanje negiranja i nepriznavanja postojanja tih naroda, koje je bilo vrlo prisutno u kampanji uoči rata - Hrvati su Srbi, Muslimani su Srbi  Amandmani na Ustav Srbije iz 1990. prvi su secesionistički dokumenti u nekadašnjoj Jugoslaviji

Moj ugao

Vladimir Đukanović, novinar

Posle svedočenja u Hagu više nema razloga da je pozovem u emisiju, pa ni ako bi taj program imao ogroman rejting. Na ostalim kolegama je da procene da li ima razloga da se ta žena pojavljuje u našim medijima.

Slaviša Lekić, novinar

A zašto ne predložite da je streljaju? Jeste li vi normalni?!

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

04.04.

2014.

Jagodinski Žižak [neregistrovani] u 11:53

OSLUŠKUJMO SONJU

Inicijativa koju je pokrenuo Informer kojom se " od svih medija traži da ignorišu sve što uradi i kaže predsednica srpskog Helsinškog odbora " t.j. da " Za Sonju Biserko više ne bi smelo da ima mesta u srpskim medijima " je očigledan primer koliko emocije mogu uticati na donošenje pogrešnih i štetnih odluka sa nesagledivim posledizama. Zar nas Istorija nije ničemu dobrog naučila?! I zar je moguće da ne znamo od kolike je važnosti da blagovremeno saznamo koji će,kada i kog inteziteta duvati vetrovi i donositi nepogode sa Zapada, makar neko vreme unapred. Imali bi mogućnost da se koliko toliko pripremimo za " ne daj Bože " a ne " kao grom iz vedra neba. " A bilo je i toga!
Radi toga ostavimo Sonju Biserko na miru. Neka i dalje radi to što godinama već radi i govori. Valjda smo je za toliko prepoznali. Nikada ona nije ništa govorila iz svoje glave.
Znači - pamet u glavu! I osluškujmo Sonju!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi