Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Komisija radi na ubistvima novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 03. 2014.

Izvor: Tanjug, B92

Komisija radi na ubistvima novinara

Veran Matić izjavio da ta komisija radi na rasvetljavanju ubistava i slučajevima novinara Milana Pantića, Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović i 16 kolega.

 

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara je rekao da Komisija sa radnim grupama MUP-a i BIA-e već više od godinu dana radi na rasvetljavanju ubistva Pantića i da je do sada bilo nekoliko ozbiljnijih pomaka.

Istraga se vodi u dva pravca - prema privatizaciji i poslovanju Jagodinske pivare i Cementare u Popovcu, istakao je Matić u Jutarnjem programu TV Pink.

Povodom saslušanja Stanka Kojića, zvanog Geza (46), osumnjičenog za ubistvo novinara beogradskih "Večernjih novosti" Pantića, Matić je rekao da je Kojić promenio identitet i da je potrebna međunaradna pravna pomoć i saradnja pravosuđa u Srbiji i BiH.

Matić je rekao da su predstavnici radne grupe otišli u Sarajevo na saslušanje, iz koga su dobijene informacije, koje predstavljaju potvrdu nekih do sada dobijenih saznanja, ali da će se i u narednom periodu istraživati verodostojnost svedočenja Kojića.

Matić je naveo da Kojić nije bio sam i da postoji još jedno ili dva lica, da je reč o osobi koja se pod promenjenim identitetom nalazi u jednoj zapadnoevropskoj zemlji i da je cilj da i ona bude saslušana.

Tužilac Specijalnog tužilaštva Srbije za organizovani kriminal i istražioci Tužilaštva BiH saslušali su Stanka Kojića zvanog Geza (46), osumnjičenog za ubistvo novinara beogradskih "Večernjih novosti" Milana Pantića, a koji u fočanskom zatvoru služi kaznu zbog ratnih zločina, objavio je "Glas Srpske".

Matić je rekao da u slučaju ubistva Churuvije tužilaštvo svakog dana radi na saslušanjima i piše optužnicu, koja bi trebalo da se u pojavi u narednih nekoliko nedelja ili mesec dana, da je Komisija veliki deo obavila i da je juče saslušan bivši direktor Jugoimport SDPR-a Stevan Nikčević.

Govoreći o Dadi Vujasinović, Matić je rekao da je Nacionalni forenzički institut iz Haga spreman da obavi superveštačenje, a da će paralelno sa tim tužilaštvo obaviti saslušanje pojedinih osoba na zahtev porodice Dade Vujasinović, što će biti učinjeno u narednih nekoliko nedelja.

Komisija radi i na slučaju 16 ubijenih kolega u zgradi RTS-a u NATO bombardovanju, rekao je Matić i dodao da postoje dokazi da bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović nije jedini krivac, nego da je preuzeo krivicu da bi zaštitio druge, "iznad njega", jer je postojala "piramida" i da je cilj da se taj slučaj utvrdi kao ratni zločin.

Matić je rekao da se proveravaju i pojedine informacije o nekim drugim slučajevima, kao što je pokušaj atentata na novinara Dejana Anastasijevića i da se otvara nada da će slučajevi ubistava novinara biti rešeni.

Matić je dodao da je neophodno, takođe, pronaći način da se ispitaju okolnosti pod kojim je izvršen i atentat na Zorana Đinđića i da je potrebno istražiti sve aspekte tog slučaja.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

28.03.

2014.

D.M.Petrovic [neregistrovani] u 19:50

Verujem da to nije tacno

Verujem da nije tacno da "Komisija radi na ubistvima novinara". Verujem da komisija radi na rasvetljavanju tih ubistava, na otkrivanju ubica.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi