Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sekulić: Novinar nije puki zapisničar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 03. 2014.

Autor: M. B. Izvor: Blic

Sekulić: Novinar nije puki zapisničar

Zoran Sekulić, osnivač, direktor i glavni i odgovorni urednik novinske agencije Fonet, juče je bio gost „Blicove” škole novinarstva.

 

On je s novinarima podelio svoja iskustva o radu u novinskoj agenciji u teškim uslovima devedesetih godina, ali i kako se agencija nosi s novim izazovima nakon 2000. godine.

Novinar ne sme biti zapisničar. Osnovna pravila zanata svako lako može da nauči, ali postoje i neka druga pravila koja ga odvajaju od zapisničara. Pre svega, osećaj za razlikovanje bitnog od nebitnog. Novinar mora da uči na iskustvima drugih i to je proces koji traje ceo život - objašnjava Sekulić.

Kako kaže, „konkurs za ideje” u glavama mora biti uvek otvoren i novinar mora, osim aktuelnih događaja, da osmisli i neku temu koja će njegov medij razlikovati od konkurencije. Ispričao je da su najveći pritisci na agenciju bili za vreme bombardovanja, kada je Fonet odbio da poštuje uredbu po kojoj je čak i rečnik bio unapred određen.

„Blicova škola novinarstva“ počela je sa radom 21. januara. Prvu grupu čini 40 polaznika i oni će školu pohađati tri meseca.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi