Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Otvorena izložba "Počeci radiofonije u Srbiji "
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 03. 2014.

Izvor: Tanjug, RTV

Otvorena izložba "Počeci radiofonije u Srbiji "

Izložba "Počeci radiofonije u Srbiji" otvorena je danas u PTT muzeju povodom 90 godina od početka emitovanja radio programa u našoj zemlji.

 

Direktor Sektora za marketing Pošte Srbije Nela Bojović rekla je prilikom otvaranja izložbe da je posle Prvog svetskog rata država shvatila koliko je značajna radiofonija ne samo za razvoj Srbije, već i za unapređenje društvenog života, te naložila resornom Ministarstvu pošta i telegrafa da razvija ovu oblast.

Ministarstvo je donelo odluku da od 1. oktobra 1924. godine utorkom, četvrtkom i subotom, od 18,45. do 19,45 sati počne da se emituje redovan radio program, čiji su sadržaj činili novosti, berzanski izveštaji, koncerti i druge korsine informacije.

Bojović je kazala da se uloga Pošte ogledala u pružanju logistike, odnosno u njoj su građani prijavljivali radio aparate, plaćali pretplatu i druge takse.

Ona je dodala da je Pošta imala i posebnu komisiju koja je morala da utvrdi nelegalne korisnike odnosno slušaoce radio programa.

Najviše pretplatnika je bilo među zanatlijama, činovnicima i trgovcima, a najmanje među studentima.

Izložba će biti otvorena do 24. maja, a posetioci će moći da vide radio-aparate domaće i strane proizvodnje, među kojima su i Viking detektor iz 1926. godine, Konrath iz 1928, Ideal-Blaupunkt 4N iz 1929, Kosmaj iz 1949. i Moskvič iz 1953.

Takođe, izložena su i originalna dokumenta koja ilustruju ključne godine razvoja u Srbiji - 1919, 1924. i 1929, među kojima i Rešenje Ministarstva pošta i telegrafa o redovnom emitovanju programa.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi