Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U medijima manjak pluralizma
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 03. 2014.

Izvor: Beta, RTV

U medijima manjak pluralizma

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da su neophodne reforme u medijima kako bi se osigurala njihova nezavisnost i pluralizam mišljenja, čiji je nedostatak primećen tokom predizborne kampanje.

Devenport je u izjavi za TV B92 skrenuo pažnju na zaključke posmatrača OEBS-a da je u medijima tokom kampanje primećena autocenzura i manjak političkog pluralizma.

On je pozvao vladu da ne odlaže primenu medijskih zakona, podsetivši da je prethodna vlada usvojila Medijsku strategiju, koju i EU aktivno podržava, kao i da se dosta dugo čekalo na pripremu tri nova zakona u vezi sa primenom te strategije.

Prema njegovim rečima, tokom izborne kampanje primećeno je odsustvo tog boljeg okvira za aktivnosti medija.

"Iako naravno medijski pluralizam postoji u Srbiji, ipak raspon mišljenja koja su bila u ponudi tokom kampanje je bio u nekim aspektima limitiran", rekao je Devenport.

Šef Delegacije EU je podsetio da su posmatrači OEBS-a rekli da je došlo do neke vrste autocenzure, možda zbog političkih i ekonomskih razloga. "Nije to sto posto jasno, ali je jasno da je došlo do takvog fenomena", kazao je Devenport.

"Ukazano je i na pritiske koji su dolazili iz vladajućih partija koje uključuje i netransparentno finansiranje medija iz javnih sredstava", rekao je Devenport i dodao da bi nova vlada trebalo da nastavi reforme, a pažnju posveti ekonomiji, reformama pravosuđa i javne uprave i borbi protiv korupcije.

"Naravno da želimo da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine. Veoma je ohrabrujuće to što je dijalog nastavljen i tokom izborne kampanje i želimo sada da vidimo punu implementaciju briselskog sporazuma postignutog 19. aprila prošle godine", dodao je.

Devenport je istakao da EU želi da ohrabri novu vladu da se sada "hitno bavi i tim veoma važnim ekonomskim i strukturnim reformama i zakonima koji se tiču privatizacije, rada, stečaja, a takođe je veoma bitno da se bavi i novim zakonom o planiranju i izgradnji".

On je kazao da je EU saglasna sa opštom ocenom OEBS-a i njihove misije da je izborni proces protekao u mirnoj atmosferi, da su birači imali priliku da se opredele za jednu ili drugu političku opciju, istakavši da je poboljšan kvaliteta biračkog spiska.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi