Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tvit Srbljanovićeve o novinarki Pinka raspalio društvene mreže
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 03. 2014.

Autor: Katarina Đorđević Izvor: Politika

Tvit Srbljanovićeve o novinarki Pinka raspalio društvene mreže

Polemika između Biljane Srbljanović i novinarke RTV Pink Marijane Stevanović, koja je počela u izbornoj noći neumesnim tvitom dramske spisateljice koja je za reporterku iz Kraljeva napisala da je očigledno imala tešku noć i problem sa paradontozom, poput šumskog požara je zapalila društvene mreže koje već dva dana gore od komentara korisnika.

Osvrćući se na „dijagnozu”, dopisnica RTV Pink iz Kraljeva je u svom otvorenom pismu javnosti, između ostalog, napisala i sledeće: „Nemam paradontozu, valjda moj zubar to zna bolje od vas. Ali imam ožiljak iznad usne, već deset godina, otkad sam od tadašnjeg muža dobila batine, kao što ih svaka treća žena u Srbiji, u kojoj ne živite, dobija svaki dan.

Naravno da sam nasilnika napustila, naravno da nije osuđen, naravno da sam ostala samohrana majka, naravno da radim više poslova da bih izdržavala i školovala decu, naravno da mi plata kasni po nekoliko meseci, naravno da znam i ko sam i kako izgledam. Naravno da mi vaše mišljenje o tome neće promeniti život, ali je poražavajuća stvar za sve žene u ovoj zemlji da im se vi na ovaj način podsmevate, ne vodeći računa da osim kose, šminke, zuba, garderobe, sve te žene imaju i žive život vama nepoznat i često daleko teži nego što možete i da zamislite. Valjda je ta građanska Srbija (kojoj vi po izgledu pripadate, of kors) ustrojena tako da joj sve osim skupih krpica kida živce, da joj sve osim generalskog porekla izaziva prezir i da ima sva prava ovoga sveta da vređa one koje smatra nižim oblikom ljudskog postojanja. Vaše je pravo da tako mislite, mislim se ja, ali i moje pravo da vam skrenem pažnju koliko me je sramota baš zbog vas”, napisala je Marijana. 

 – Sve što sam imala da kažem, napisala sam u otvorenom pismu – kaže kratko za „Politiku” Marijana. 

Biljana Srbljanović nije bila dostupna za komentar. Ipak, svima koji su ustali u odbranu novinarke poručila je da nema nameru da se izvini, jer je to „bespredmetno” i istakla da ne može dalje da učestvuje u diskusiji sa ženama koje je optužuju za nekorektnost, pozivajući se na činjenicu da se nije porađala. U nekoliko tvitova, Biljana je napisala da se gadi zloupotrebe strašnog problema porodičnog nasilja u svrhu autopromocije i pet minuta slave u najbednijim tabloidima.

Iako je Biljana Srbljanović poznata po svojim kontroverznim tvitovima, konsultantkinja za rodnu ravnopravnost Olgica Milojević kaže da komentari na račun fizičkog izgleda (druge žene) nisu primereni u javnoj sferi. 

– Iako se Biljana Srbljanović često deklariše kao neko ko se bori za prava žena, čini se da ona u stvari živi te stereotipe protiv kojih se bori.

Feministkinje se bore protiv činjenice da se žene procenjuju na osnovu fizičkog izgleda – zato se čini kao da je Srbljanovićeva sama upala u svoju klopku. Ne može da je abolira činjenica da je vrhunski intelektualac koji ima britak jezik – zaključuje Olgica Milojević. 

Zanimljivo je da je Biljana Srbljanović pre samo nekoliko meseci ustala u odbranu ministarke energetike Zorane Mihajlović koju je tadašnji generalni sekretar DS-a Aleksandar  Šapić savetovao „da smrša”. 

„U redu je da komentarišeš kako neko nastupa u nekoj ulozi i način na koji se oblači za obavljanje javne funkcije, ali da si debela ili stara žena? Šta je, bre, svima njima, da li su potpuno pogubili kompas? Da li stvarno misle da će se vratiti na vlast ako udarnički vređaju žene? Mrzela sam priče da je Tadić lep ili da je Vučić ružan. Međutim, ovo prevazilazi stvarno sve”, napisala je Biljana Srbljanović u oktobru prošle godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi