Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  OEBS traži oslobađanje novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 03. 2014.

Izvor: Tanjug, B92

OEBS traži oslobađanje novinara

Predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović založila se danas za hitno oslobađanje dvoje ukrajinskih novinara "kidnapovanih 9. marta".

"Izuzetno sam zabrinuta zbog eskalacije napada na novinare na Krimu", navela je Mijatović u saopštenju, ističući da je odgovornost za bezbednost novinara na "onima koji odgovaraju za sprovođenje zakona i održavanje reda na Krimu".

"Oni moraju odmah da oslobode te novinare", rekla je Mijatović. 

Zabrinutost zbog "otmice novinara 9. marta na kontrolnom punktu na ulasku na Krim" izrazili su i "Reporteri bez granica". 

"Snage koje danas faktički kontrolišu Krim odgovorne su za sudbinu tih novinara. Tražimo da odmah dostave informaciju o mestu gde se oni nalaze i kakvo je njihovo zdravstveno stanje, i da ih što pre puste", rekao je generalni sekretar te organizacije Kristof Deluar, preneo je Rojters. 

"Šokirani smo svakodnevno sve većim obimom nasilja prema novinarima koji izveštavaju o događajima u regionu. Krim se postepeno pretvara u zonu potpunog bezakonja, pod kontrolom naoružanih bandi, čija anonimnost samo jača osećanje njihove nekažnjivosti. Učestalost planiranih napada na novinare, kao i nivo cenzure liče na svesne pokušaje da se taj region pretvori u mesto odakle ne stižu nikakve informacije", naveli su Reporteri bez granica. 

Reporteri, čije je sedište u Parizu, saopštili su da je u nedelju nestala novinarka "Ukrajinske nedelje" Elena Maksimenko, zajedno sa dve aktivistkinje protesta na kijevskom Trgu nezavisnosti (Majdanu nezaležnosti) Ekaterinom Budko i Aleksandrom Rjazancevom. 

Rojters prenosi da su njih tri privedene nakon što su "naoružani ljudi bez prepoznatljivih oznaka" na ruci jedne od njih videli tetovažu - simbol Majdana. 

Drugi novinar, stanovnik Krima Oleksij Bik koji radi za internet-portal "Glavkom" video je da su njih tri odvezene, navodi britanska agencija, dodajući da je on uhapšen na istom punktu zajedno sa njegovim vozačem Evgenijem Rahnom i fotoreporterom-frilenserom Oljesom Krompljasom. 

Bik je oslobođen, ali njegova dva saputnika još nisu, navode Reporteri bez granica.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi