Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu: Telegraf i Kurir prekršili Kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 03. 2014.

Izvor: Savet za štampu

Savet za štampu: Telegraf i Kurir prekršili Kodeks

Tekstom „Otvarajte oči, kradu gde stignu: Novinarka sprečila pljačku u centru Beograda”, objavljenim 26. januara 2014. godine i objavljivanjem uvredljivih i diskriminatorskih komentarima čitalaca ispod teksta, portal „Telegraf.rs“ prekršio je Kodeks novinara Srbije, zaključila je Komisija za žalbe Saveta za štampu na poslednjoj sednici.

Iako Komisija veruje da namera autora teksta nije bila da stigmatizuje Rome prikazujući ih kao kradljivce, nego da ukaže na pojavu, redakcija je morala da vodi računa o tome da o Romima već postoje brojne predrasude i da ih ovako intonirani tekstovi samo dodatno podstiču.

Na istoj sednici Komisija je, odlučujući o žalbi predsednika Nove stranke Zorana Živkovića, zaključila da je serijom tekstova, objavljenih od 5. do 8. februara 2014. godine, dnevni list “Kurir” prekršio odredbe Kodeksa novinara koje se odnose na obavezu tačnog, objektivnog i potpunog izveštavanja i pravljenja jasne razlike između činjenica, komentara, pretpostavki i nagađanja. List je prekršio i odredbe koje zabranjuju objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta i glasina i propisuju obavezu negovanja kulture i etike javne reči.

Komisija za žalbe odlučila je i da dnevni list “Danas” nije prekršio Kodeks objavljivanjem komentara “Kad Tanjug zakaže”, kako je to smatrao podnosilac žalbe, agencija Tanjug. Takođe, po mišljenju članova Komisije, Kodeks novinara Srbije nije prekršio ni nedeljnik “Bečejski mozaik” time što je objavio pismo čitaoca pod naslovom “Besomučna seča”.

Odluke Komisije za žalbu Saveta za štampu možete pogledati na sajtu www.savetzastampu.rs.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi