Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Jedan čitav novi smisao
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 01. 2014.

Autor: Tomislav Nikolić Izvor: Politika

Jedan čitav novi smisao

U svom eseju iz 1921. godine Jovan Dučić je rekao da je „Politika” bila jedan čitav novi smisao. Koliko je istine u ovom zapažanju potvrđuje istorija.

Zato danas, 110 godina od izlaska prvog broja, ne mislim samo na dostignuća u oblasti štampanog novinarstva, već govorim o dnevnom listu koji je prerastao novine i postao obavezna literatura u proučavanju svekolike moderne istorije države i društva. Ne samo da su bune, ratovi, nemiri, politička i ekonomska previranja bile teme, već su se na stranicama „Politike” smenjivali književni i uopšte umetnički pravci, čitalo se o životu običnog čoveka, upoznavalo sa događajima u svetu...

„Politika” jeste jedan novi smisao, jer je na jedinstven način na svojim stranicama svedočila o čitavim epohama kroz koje smo prolazili.

Tokom 110 godina postojanja list „Politika” je svoj uticaj višestruko ostvarivao, ali je onaj na profesiju ostao pojam do danas – „Politikina” škola novinarstva. Ko je sve pisao i objavljivao, nije ni čudo što je upravo Politika” uspostavljala standarde, a neretko bila i avangarda u stilu, jeziku, fotografiji, karikaturi, dizajnu, prelomu. Ovaj jedinstveni dnevni list okupljao je prestižna imena srpske misli, ne samo novinarske.

Jedan čitav novi smisao

Sa prve strane

Pisati za „Politiku” bila je čast i prestiž: Nušić i Dučić, Crnjanski i Ćopić, Desanka i Isidora, Tin i Kapor, Vib i Popa, Slobodan Jovanović, Mihajlo Petrović, sve do naših savremenika koji danas objavljuju. Karikature Pjera Križanića ili Džumhura i Kušanića bile su zaštitni znak i rečit komentar dostojan svakog teksta.

„Nemojte Ivo propustiti priliku da sarađujete u ’Politici’, to je uglednakuća”, posavetovaće Jovan Dučić budućeg nobelovca Ive Andrića. A ovaj će, godinama kasnije, s ponosom reći: „Ja u „Politici” objavljujem, što bi se reklo, od kada znam za sebe.” Dakle, imena pisaca koji objavljuju svoje tekstove, a neizostavno su gradivo u školskim čitankama i lektirama, brane ugled i prestiž „Politike” više od bilo koje reči. Ostati veliki posle njih, odgovornost je i iskušenje kroz koje prolazi „Politika” svakoga dana, u svakom svom dnevnom izdanju.

„Politika” se citira, u razgovorima se poziva na njen autoritet, svako malo se rečenica počinje sa: „’Politika’ je objavila..., u ’Politici’ sam čitao, ’Politika’ piše...” Specifična težina „Politikinih” tekstova nemerljiva je u odnosu na druge, ali bi zato i njena odgovornost pred čitaocima i društvom u celini morala biti jednaka.

Bilo je posrtanja, naročito u godinama u kojima sam i sam dorastao da čitam „Politiku” ili budem njena tema, tekstova koji nisu ličili na politikinu školu novinarstva, koji su, potvrdiće vreme pred nama, odstupali od uređivačkih temelja osnivača. Bilo je dana i godina kada se, tamo gde se najmanje očekivalo – na stranicama „Politike”, nije moglo pronaći ono što je Vladislav Ribnikar isticao kao uređivački imperativ rekavši: „Svakoj parlamentarnoj vladi potrebna je partijska opozicija. Zar je istina manje istina kada je kaže jedan čovek, no kada je kaže više njih?”

U trenutku kada su se pojavile nezavisne dnevne novine „Politika”, davne 1904. godine, na desetine imena dnevnih listova izvikivali su kolporteri. Eho imena tih novina ne odzvanja u povesti. Zaboravili su se, nestali. „Politika” prkosno traje deleći usud svoga naroda i države. Usponi, padovi, uređivačka smelost ali i odsustvo mere objektivnosti, novinarske bravure ali i cenzure, pa autocenzure tako opasne za profesiju novinara, ali i društvo uopšte, pa opet i oduvek tekstovi koji utiču na formiranje savremene građanske misli u Srbiji. Sve je to „Politika”.

Njeno trajanje u vremenu i istrajavanje u visokim novinarskim standardima, odgovornost za napisanu reč čiju slobodu omeđavaju tek profesionalni moral i nacionalni interes, prepoznavanje budućnosti medija izazovi su za sve koji u ovom trenutku imaju čast da oblikuju svako dnevno izdanje najtrajnijeg srpskog dnevnog lista. Vaša odgovornost je višestruka: struka, poreklo i tradicija, nasleđe, očekivanje društva, opstajanje u budućnosti, novi mediji, novi nosioci informacije, nova tehnologija, nova filozofija novinarstva.

Novih sto godina pred vama!

*Predsednik Republike Srbije

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi