Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vlada odobrila za RTS i RTV pare iz budžeta, ali TV pretplata nije ukinuta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 01. 2014.

Autor: S. V. Izvor: Naše novine

Vlada odobrila za RTS i RTV pare iz budžeta, ali TV pretplata nije ukinuta

Mada je Vlada Srbije donela Uredbu o privremenom finansiranju javnih servisa - Radiodifuzne ustanove Srbije i Radiodifuzne ustanove Vojvodine, iz budžeta, TV pretplata još nije ukinuta. Drugim rečima, oni koji su se obradovali misleći da će im u kućnom budžetu ostati više para, prevarili su se. Da je to tako, potvrdio je za Naše novine i pomoćnik ministra kulture Saša Mirković.

- Donošenjem Vladine uredbe o privremenom finansiranju javnih servisa, TV pretplata nije ukinuta jer se njeno postojanje zasniva na važećem Zakonu o radiodifuziji. Za izmenu načina finansiranja, gde još ne treba prejudicirati rešenja, mora se sačekati donošenje Zakona o elektronskim medijima, koji će prevideti buduće finansiranje javnih servisa na republičkom i pokrajinskom nivou - izričit je bio Mirković.

Kako nezvanično saznajemo iz Vlade Srbije, Uredba je doneta samo kako bi mogao da se koristi novac iz budžeta predviđen za 2014. godinu.

S druge strane, većina građana Srbije je još prošle godine prestala da plaća pretplatu nakon najave političara da će biti uskoro ukinuta. Zbog toga, poslednjih meseci svoje zakonske obaveze ispunjava samo 25 odsto domaćinstava u Srbiji, što značajno otežava rad javnih servisa i zbog toga je Vlada morala uredbom da reaguje kako bi izdvojila novac za njihovo funkcionisanje.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

27.01.

2014.

Stile [neregistrovani] u 18:13

Лапсус или права реч: Превидети

У уводном пасусу је наведено:
За измену начина финансирања, где још не треба прејудицирати решења, мора се сачекати доношење Закона о електронским медијима, који ће превидети будуће финансирање јавних сервиса....
Да ли ће се Законом стварно превидети финансиранје јавних сервиса?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi