Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Politika" obeležila 110 godina od osnivanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 01. 2014.

Izvor: Tanjug

"Politika" obeležila 110 godina od osnivanja

Dnevni list "Politika" obeležio je danas 110 godina od osnivanja, uručivanjem tradicionalnih nagrada za likovnu umetnost i za najbolje književno delo namenjeno mladima.

Na svečanti u Skupštini Grada Beograda, nagrade su uručene Čedomiru Vasiću za izložbu "San" i Uglješi Šajtincu za roman "Čarna i Nesvet".

U obrazloženju Vasićeve nagrade, navodi se da je iznenađujuća činjenica da je autor tek sada dobio nagradu.
"I, kao što to obično biva, kad se dugo čeka - kad se okleva - onda paradoks preuzme stvar u svoje ruke: Čedomir Vasić pobeđuje izložbom kojom je upravo pobedu doveo u pitanje", navodi se u obrazloženju žirija koje je pročitao predsednik Radonja Leposavić.

U obrazloženju se navodi i da izgleda da istorijski događaji jedino u umetnosti ostavljaju relevantnog traga, i to samo kada se njima pozabave veliki majstori od Velaskeza i Đulija Romana, do Paje Jovanovića i Čedomira Vasića.

Primajući nagradu za izložbu koja je održana je u galeriji "Srbija" u Nišu, Vasić se zahvalio "Politici" što je u raznoraznim teškim okolnostima održala važno priznanje kao što je nagrada za likovnu umetnost.
"Ovo je takmičenje u kome nema suparnika, nego se svakodnevno takmičimo sa samim sobom", rekao je Vasić nakon primanja nagrade koju mu je uručila glavna i odgovorna urednica "Politike" Ljiljana Smajlović.

Obrazlažući odluku da nagrada "Politikinog zabavnika" za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2013. godini pripadne Šajtincu, predsednica žirija Ivana Vujić rekla je da je nagrađeno delo pisano jednostavno i jasno, realističnim stilom, ali žanrom kojim pisac uspešno istražuke arhetipske teme bajke.

"Čarna i Nesvet", koju je objavila "Pčelica" iz Čačka, stoji u obrazloženju žirija, jeste knjiga koja proizvodi čuda, knjiga o odrastanju, koja govori da čovek odrasta tek onda kad je sposoban da voli, bude prijatelj i da se suprostavi predrasudama sveta odraslih.
"Ovo je mala velika knjiga koja je neophodna danas u svetu globalizacije i razvijenih tehnologija, jer mladog i svakog drugog čitaoca vodi, ne ka neprekidnoj zabavi, već ka promišljanju sopstvenog života", navodi se u obrazloženju.

Na ovogodišnji, 35. po redu konkurs za nagradu "Politikinog zabavnika" za najbolje književno delo za mlade pristiglo je 60 knjiga.

Nakon primanja nagrade koju mu je uručio glavni urednik "Zabavnika" Zefirino Grasi, Šajtinac je pročitao deo nagrađene knjige i zahvalio se "Zabavniku" što je ustanovio nagradu koja znači svakom piscu.
"Pišete uvek priču koju ne možete da izdržite da ne napišete", rekao je Šajtinac.

Nagrada lista "Politika" za likovnu umetnost, koju je osnovao tadašnji direktor i glavni urednik Vladislav Ribnikar, dodeljuje se od 1932. godine, a od 1979. godine, i nagrada "Politikinog zabavnika" za najbolje književno delo namenjeno mladima.

Skupu je prisustvovao i državni sekretar u MUP-u Srbije Vladimir Božović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi