Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Ćuruvija": Puno dokaza za optužnicu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 01. 2014.

Izvor: B92

"Ćuruvija": Puno dokaza za optužnicu

Može se očekivati da u toku naredne nedelje budu uhapšeni osumnjičeni za ubistvo Slavka Ćuruvije, odnosno oni koji su to ubistvo naredili. Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara, kaže da je prikupljeno puno dokaza za optužnicu protiv izvršilaca, pa i nalogodavaca. Otkriće da iza ubistva novinara Slavka Ćuruvije stoji Državna bezbednost za javnost nije neka novina. Novost je da sada, 15 godina posle zločina, iza te informacije, makar i nezvanično stoje policija i tužilaštvo.

 

Ostavke prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića koju je ponudio ukoliko se ne procesuiraju ubice Slavka Ćuruvije, očigledno neće biti.

Mediji uveliko najavljuju hapšenje zločinaca, ali i način kako se došlo do potrebnih podataka.

"Ja, kao neko ko je učestvovao u svemu tome, mogu da kažem da je prikupljeno čini mi se jako puno dokaza koji mogu da budu sastavni deo optužnice protiv počinilaca ubistva Slavka Ćuruvije i čini mi se nalogodavaca", kaže Veran Matić.

Iako je svaka vlast tokom svog mandata obećavala makar rasvetljavanje tog zločina, sve se svodilo na obeležavanja godišnjice ubistva i izjave ogorčenih članova porodice. Tek formiranjem posebne komisije, sastavljene uglavnom od novinara, krenulo se sa mrtve tačke.

"Mislim da se približava jedan veliki dan kada je reč o novinarstvu u Srbiji i kada je reč o isterivanju pravde za one koji su nevino stradali, i za njihove porodice, ali i za čitavu našu profesiju. To je važno i za samu državu, da sama država pokaže da ima određenu vrstu rešenosti da se suoči sa svojom lošom prošlošću", dodaje Matić.

Matić naglašava izuzetnu važnost izveštavanja medija o ovom slučaju u kontinuitetu, jer se samim tim na neki način vršio pritisak na institucije, ali je to u punom kapacitetu urađeno tek formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara.

Tim potezom izvršen je pritisak pre svega na MUP, BIA i Tužilaštvo, ali i na političare.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi