Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Panika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 07. 2009.

Izvor: Kurir

Panika


BEOGRAD - Sadašnji vlasnici RTV B92 u panici pokušavaju đa prodaju većinski paket akcija ove medijske kuće, zbog čega su proteklih dana u najvećoj tajnosti kontaktirali neke od najvećih agencija koje se bave akcijama, saznaje Kurir!

Da u radijskom „bastionu demokratije" ne cvetaju ruže pokazuje i podatak da je B92 u milionskim dugovima, zbog čega je u više navrata dobijala povoljne kredite uz pomoć, ministra ekonomije Mladana Dinkića, koji je izdejstvovao da se mnoga javna preduzeća na čijem se čelu nalaze kadrovi G17 plus oglašavaju upravo na ovoj televiziji.

- Televizija B92 ne može da bude moralni sudija kome poželi, a da istovremeno sama nikom ne polaže račune. Dugovi qd 18 miliona evra, povoljni krediti, finansiranje iz državnog budžeta, sumnjiv način na koji su dobijene prostorije na Novom Beogradu uz pomoć Dinkića, nejasna vlasnička struktura ove televizije ukazuju na to da je B92 u velikom problemu. Zbog svega toga rešili su da se „našminkaju" i prodaju, ali kupaca nema, jer su svi svesni toga kolike gubitke ima ova medijska kuća - kaže sagovornik Kurira iz vrha vlasti.

Poslanik Nove Srbije Aleksandra Janković podseća na to da njena stranka „otprilike hiljadu poslednjih godina" postavlja pitanje kako je B92 dobio prostor, ali bez odgovora.

- Zaštićeni su kao beli medvedi. Tako očiglednu zaštitu nema nijedan drugi medij. I od nevladinih organizacija i uđruženja novinara uvek uživaju podršku, a da oni sami ne moraju da odgovore na mnoga pitanja, kao što je kako su dobili prostor. Moraju sami pred sobom da budu čisti da bi drugima postavljali pitanja - napominje Jankovićeva. Ona kaže da su ljudi navikli na B92 kao neku vrstu Si En Ena u Srbiji i kao medij „visoko selektivan u pristupu informacijama".

- U narodu ih zovu još U92 i B52, jeg su identifikovani kao neprijatelji koji propagiraju antisrpske i anticrkvene vrednosti - ističe Jankovićeva.


Za generala Božidara Delića, poslanika SNS, nema sumnje da se B92 „stavio u ruke najveće štetočine u Šrbiji - Mlađana Dinkića".

- Sve je počelo od pisanja Kurira o „doprinosu" Dinkića u razvoju Srbije. Mediji ne smeju biti u rukama politike. Očigledno je da se B92 pojavljuje u političko-partijskim interesima i imovinskim sporovima. Umesto da prenose činjenice kakve jesu, oni sami istražuju i daju rezultat. Vrlo je ružno bilo čuti kada se pričalo o dugovanjima Kurira. Bio je to ciljani napad, ali ako se to objavljuje, onda je to trebalo uporediti s dugovima drugih dnevnih glasila i medija - ističe Delić, koji dodaje da je nekada postojala solidarnost medija kad bi vlast pokušavala da se obračuna s nekim od njih.

Željko Tomić, poslanik DSS, nijednom mediju ne daje pravo da moralno osuđuju druge.

- B92 je finansirana sredstvima sa Zapada, jasan je politički uticaj na njih i oni nemaju pravo da popuiu drugima. Njihov cilj identičan je onom koji se iz američke ambasade u Beogradu nameće mnogim domaćim ministrima i političarima. Sve je to možda legitimno, ali ne i moralno. Ipak, njihovo otvoreno navijanje, bez doze kritike prema vladaiućim faktorima, predstavlja pristrasnost koju nijedan medij ne bi smeo sebi da dozvoli - upozorava Tomić.

Antrfile : Nisu moralne sudije

Marina Raguš, poslanik SRS kaže da vrlo dobro zna kakvi su napadi B92, jer radikali već dugo slične stvari doživljavaju od te medijske kuće.

- Niko ne može da bude moralni sudija, pa ni B92. To je snajperski medij koji ciljano napada. Očigledna je njihova sličnost s bombarderom „B52". Nije jasno ni ko je vlasnik te televizije. Potegnućemo u Skupštini pitanje vlasništva svih medija, pa će se valjda saznati ko za koga radi.
Za Kurir znamo ko je vlasnik, ali se za druge ne zna. Hoćemo imena vlasnika, želimo da znamo ko dobija pare od države, ko su privilegovani. Onda ćemo dobiti pravu sliku ko upravlja Srbijom. Reč je o sprezi vlasnika medija, političara na vlasti i tajkuna - naglašava Raguševa.

E. K.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi