Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Na tragu ubicama Pantića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 01. 2014.

Autor: I. Mićević Izvor: Večernje novosti

Na tragu ubicama Pantića

Tragovi o ubicama novinara „Večernjih novosti“ Milana Pantića sve su jasniji, dok sumnje o nalogodavcima ovog zločina i dalje vode u dva pravca – ka pojedincima u Cementari „Novi Popovac“ i „Jagodinskoj pivari“. Tužilaštvo i policija, posle brojnih zahteva i čekanja, dobili su iz Sarajeva dozvolu da u zatvoru u Foči ispitaju Stanka Kojića zvanog Geza (46), za koga se sumnja da je jedan od dvojice direktnih izvršilaca Pantićevog ubistva.

 

Policija je locirala i drugog izvršioca, koji je na slobodi, ali živi u inostranstvu. Znaju i njegov identitet, ali još ne žele da ga otkriju kako ne bi remetili tok istrage.

Stanko, koji je prezime Savanović promenio u Kojić, već je osuđen na 43 godine zatvora zbog zločina u Srebrenici, što je najveća kazna ikad izrečena u BiH. On je bio u grupi Franca Kosa, u desetom diverzantskom odredu vojske RS, koja je odgovorna za streljanje 800 Bošnjaka. U Srbiji je hapšen zbog trgovine ljudima, protivprirodnog bluda, posedovanja oružja...

Drugog potencijalnog izvršioca, koji živi u EU, istraga je dovela u vezu sa nekadašnjim direktorom „Jagodinske pivare“ Jovanom Stojanovićem Jocom. Ova dvojica, postoje svedočenja, često su viđana zajedno u Novom Sadu, i to od 1998. godine pa do Pantićevog ubistva.

Ta povezanost mogućeg egzekutora sa bivšim direktorom pivare i dalje istragu drži na dva koloseka. Jedan je onaj koji vodi ka Cementari „Novi Popovac“, a drugi ka „Jagodinskoj pivari“. O aferama i malverzacijama u obe firme Milan Pantić pisao je u više navrata. Komisija za istragu ubistava novinara, na čijem čelu je Veran Matić, detaljno istražuje slučaj cementare, zbog indicija da je zbog tog slučaja stigao nalog da Pantić bude mučki ubijen 11. juna 2001. Ali, mnogi tragovi vode i ka Pivari.

Pantić je tokom 2000. godine objavio seriju tekstova o zloupotrebama u „Jagodinskoj pivari“, ali i pretnjama svedocima, sudskim službenicima I novinarima koji su učestvovali u otkrivanju mućki. Glavni „junaci“ Pantićevih tekstova bili su bivši direktor „Pivare“ Jovan Stojanović i cela garniture rukovodilaca u ovom preduzeću.
Oni su se našli na optuženičkoj klupi zbog zloupotreba, poput isporuke robe koja nije fakturisana, sporne izgradnje punionice, navodne prodaje pokvarenog piva. Pivara je tim zloupotrebama bila oštećena za desetine miliona tadašnjih dinara.
Novinar „Večernjih novosti“ ukazao je i na to da su čelnici Pivare uživali zaštitu nekih političara i visokih državnih funkcionera. Imenom je pomenuo nekadašnjeg republičkog tužioca Dragišu Krsmanovića, jer je, kako je pisao Pantić, direktor Pivare Stojanović uhapšen tek kada je Krsmanović podneo ostavku.
U jednom od tekstova opisuju se i pretnje koje je dobio Ljubiša Gvozdenović, bivši tehnički direktor Pivare, koji se takođe našao na optužnici zbog zloupotrebe službenog položaja, a koji je o svemu dao izjavu u istrazi. Njemu su dvojica nepoznatih ljudi, koji su se predstavili kao službenici Državne bezbednosti, tražili da povuče svoju izjavu.

Konačno, Pantić je indirektno potvrdio da je i sam dobijao pretnje. U jednom od tekstova iz druge polovine 2000. godine piše: „Svima koji su bilo kako doprineli razotkrivanju očitih zloupotreba, preti se. Na udaru su radnici pravosuđa, ali i novinari.“

Ograničena svest

Tokom suđenja za ratni zločin u Sarajevu, advokati Stanka Savanovića Kojića pokušali su da dokažu njegovu neuračunljivost. Doneli su i lekarski nalaz da je ovaj svirepi ubica psihički zaostao - da ima debilizam i koeficijent inteligencije svega 52. To ga nije oslobodilo kazne.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi