Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Crna Gora, poziv na štrajk novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 01. 2014.

Izvor: RTS

Crna Gora, poziv na štrajk novinara

Povodom učestalih napada na novinare, Udruženje novinara Crne Gore pozvalo medijsku zajednicu da se ujedini i posle Božića organizuje generalni štrajk.

 


Udruženje novinara Crne Gore, jedno od dva novinarska udruženja, pozvalo je medijsku zajednicu da se ujedini povodom učestalih napada na novinare i da nakon Božića organizuje generalni štrajk. 

Poziv je usledio pošto je u petak uveče u Nikšiću pretučena novinarka lista Dan Lidija Nikčević. Novinarku je napao maskirani muškarac, u momentu kad je izašla iz prostorija dopisništva lista.

Nikčevićeva je više puta udarena uglavu, nakon čega je zbrinuta u nikšićkoj bolnici.

Prema navodima same novinarke, napadač je pokušao da joj otme tašnu. Ona je rekla da ne zna šta bi mogao biti motiv za napad na nju.

Crnogorska policija je saopštila da je napad kvalifikovan kao krivično delo razbojništva u pokušaju, a to nedelo su osudile političke partije i nevladine organizacije.

Politički direktor vladajuće Demokratrske partije socijalista Tarzan Milošević je rekao da napadi na novinare ne smeju ostati nekažnjeni.

Napad na novinarku Nikčević osudili su i Bošnjačka stranka, Pozitivna Crna Gora i Liberalna partija Crne Gore.

Osuđujući napad na Nikčevićevu, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je crnogorske vlasti da preduzmu sve mere da počinioci napada na novinare ne prolaze nekažnjeno.

Činjenica što niko do sada nije uhapšen ili odgovarao pred sudom za napade na Vijesti i eksploziju bombe ispred kuće Tufika Softića u avgustu prošle godine, "šalje poruku nekažnjavanja, što je neprihvatljivo", poručila je Mijatovićeva.

Iz policije je saopšteno da se intenzivno traga za osobom koja je napala novinarku. O napadu je obavešten i zamenik osnovnog državnog tužioca u Nikšiću.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi