Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vučić daje ostavku ako se ne nađu ubice Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 12. 2013.

Autor: Dušan Telesković Izvor: Politika

Vučić daje ostavku ako se ne nađu ubice Ćuruvije

U 24 sporne privatizacije država oštećena za 7,7 milijardi dinara, podnete prijave protiv 76 osoba, a sledi istraga o uticaju na medije. Uslov na putu Srbije ka EU postavljen od strane Evropske komisije: ispitivanje 24 sporne privatizacije ispunjen je. Ukupno 23 od 24 sporna predmeta, koji su se našli u fokusu evropskih zvaničnika u Briselu, završeno je u potpunosti, dok bi jedino izveštaj o uticaju i kontroli medija u narednom periodu trebalo da dobije svoj epilog. U četiri ispitana i proverena slučaja nisu nađeni elementi krivičnog dela.

 

Rezultate ove najobimnije akcije države protiv privrednog kriminala i korupcije saopštili su juče Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, Zagorka Dolovac, republički javni tužilac, Miljko Radisavljević, specijalni tužilac, i Milorad Veljović, direktor policije.

Da podsetimo, reviziju spornih slučajeva privatizacije zatražila je u junu 2011. godine Evropska komisija, pošto je nekoliko velikih evropskih firmi zatražilo od nje pomoć u zaštiti vlasničkih prava i posle uvida u izveštaje koje je sastavio Savet za borbu protiv korupcije dok je na njegovom čelu bila pokojna Verica Barać.

Vučić je izjavio da je država oštećena za 7,7 milijardi dinara i da su podnete prijave protiv 76 osoba. Među osumnjičenima su i tri bivša ministra, Oliver Dulić, Saša Dragin i Predrag Bubalo, zatim bivši direktor Agencije za privatizaciju, Akcijskog fonda i više direktora.

On je naveo da su u više predmeta podignute optužnice, u pojedinim predmetima je u toku istražni postupak, a u tri predmeta je ponovno preispitivanje činjenica na koje je ukazao Savet za borbu protiv korupcije.

U narednom periodu trebalo bi da se pokaže da sudovi sude nezavisno i pravično – kazao je prvi potpredsednik Vlade.

Vučić je rekao da je najviše reči o krivičnim delima primanje i davanje mita, zloupotreba položaja odgovornog lica.

– Ova 24 predmeta oslikavaju sve ono što nam se godinama događalo. Sada se postavlja pitanje ko će do pobedi, država ili oni – dodao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, prvi potpredsednik Vlade je kazao da u ovom trenutku ne može da kaže da ne postoji odgovornost Milana Beka, Dragana Đurića i Mlađana Dinkića, Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića u slučajevima spornih privatizacija.

– Ne mogu ni za jedno od pomenutih imena da kažem da nema odgovornosti – rekao je Vučić, dodajući da su protiv nekih osoba već podignute krivične prijave, što će se, kako je naveo, čuti u narednim danima, a za neke će tužilaštvo doneti odluku u narednom periodu.

– Ali, nijedno ime ne mogu da isključim. Protiv jedne osobe je već podignuta optužnica, a za ostale ne mogu da garantujem da neće biti – kazao je on. Vučić je izjavio da je, među predmetima spornih privatizacija za koje je završen predistražni postupak, i predmet „Sartida”, zbog kojeg je policija podnela krivičnu prijavu protiv četiri osobe, uključujući Nemanju Kolesara, nekadašnjeg šefa kabineta premijera Zorana Đinđića.

U vezu s tom privatizacijom dovođen je i bivši ministar privrede i privatizacije Aleksandar Vlahović, ali, prema Vučićevim rečima, protiv njega nema dokaza, tako da nije podneta krivična prijava.

Vučić je rekao i da su prijave podnete protiv Gorana Kljajevića, Branislava Ignjatovića i Dušana Marčićeva.

– Nema Aleksandra Vlahovića, ako je neko hteo to da pita. Nema nikakvih dokaza i ne možete da gonite nekoga za to što ste čuli ili što su novine napisale – rekao je on.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao i da Vlahovića „niko nije štitio” a da ne zna „ni ko bi ga štitio”.

Direktor policije Milorada Veljović rekao je da je policija u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal odradila svoj deo krajnje odgovorno i profesionalno da je podneto više od 10 prijava a da će Tužilaštvo na osnovu rada policije doneti i druge odluke.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da je policija prekjuče podnela nove dve krivične prijave povodom privatizacije dva preduzeća, jednu u slučaju Veterinarskog zavoda, a drugu ATP „Vojvodine” i najavio da će o njima Tužilaštvo doneti odluku do Nove godine.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posebno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare apostrofirao slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije, rekavši da će podneti ostavku ako ne bude razrešena ta likvidacija.

– Nisam neko ko se igra. Ponudio sam najlepši poklon na tacni ako slučaj Ćuruvija ne bude rešen. Mnogima je neuporedivo draže da se dočepaju moje glave nego glave tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića. Ili će moja ostavka biti dobra vest za moje političke protivnike ili će biti izvanredna vest za građane Srbije da smo jedan strašan zločin uspeli da rešimo. A ja ne mislim da se tek tako sklanjam i povlačim bez narodne volje – kazao je Vučić.

On je naglasio da je za njega ubistvo Ćuruvije najvažniji slučaj i obećao da će ubicama novinara biti prvostepeno presuđeno i izrazio zahvalnost Komisiji za istraživanje ubistava novinara koja je mnogo pomogla i otkrila „nove vidike”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi