Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gubitaši, a dele lekcije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 07. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Gubitaši, a dele lekcije


BEOGRAD - Televizija B92 u protekle četiri godine ostvarila je gubitak od oko 7,5 miliona evra i prema svim pravilima tržišne utakmice odavno bi trebalo da objavi bankrot i prekine emitovanje programa. Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, 2005. godine ova televizija ostvarila je gubitak od čak 72,774 miliona dinara, sledeće godine gubitak je narastao na čitavih 158,821 miliona dinara, dok je 2007. godinu B92 okončao sa gubitkom od 196,598 miliona dinara.

Vest o hapšenju Radovana Karadžića, koja je obeležila 2008. godinu, za menadžment B92 značila je gubitak od čak 248,329 miliona. Tako, ukupan gubitak ove televizije za pomenute četiri godine iznosi 676.522 miliona dinara, odnosno, zavisno od kursa evra, koji je u ovom periodu oscilirao između 75 i 95 dinara, gubitak B92 kreće se od 7,5 do 9 miliona evra.

Uprkos svemu navedenom, ova televizija nastavila je da posluje zahvaljujući milionskim iznosima koje su im proteklih godina uplaćivala državna preduzeća, a pre svih Naftna industrija Srbije. Pored sponzorskih ugovora koje su odobravali političari u upravnim odborima javnih preduzeća, TV B92, s vremena na vreme,dobija donacije iz inostranstva, ali i pomoć pojedinih domaćih tajkuna poput Slobodana Vučićevića. Ipak, najveći prijatelj Televizije B92 je potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić, koji, pored funkcije u vladi, „savesno“ obavlja i dužnost predsednika Upravnog odbora Fonda za razvoj Srbije. Ovaj fond je, prema rečima direktorke Olivere Božić, Televiziji B92 odobrio kredit od 42 miliona dinara.

S druge strane, novinar Kurira, koji se sektoru kredita Fonda predstavio kao vlasnik firme koja poslednje četiri godine ostvaruje gubitak, pokušao je da dobije pomoć države u vidu kredita od 50 miliona dinara, ali nije naišao na razumevanje kao B92.

- Nemojte da gubite vreme i da podnosite zahtev, najverovatnije nećete dobiti kredit - rekla je ljubazna službenica.

Na pitanje novinara da li može da se dobije bilo kakav kredit s obzirom na gubitak od osam miliona evra, službenica je zatražila informacije o poslovnim prihodima i gubicima, posle čega je dobila zvanične podatke sa sajta APR koji se odnose na RTV B92. Posle toga službenica se nasmejala i rekla da su šanse za dobijanje kredita nikakve.

Šanse za B92 su, međutim, bile više nego dobre jer je odobravanje kredita ovoj televiziji predložila lično ministarka za Nacionalno-investicioni plan Verica Kalanović, član stranke G17 plus.Prema rečima direktorke fonda Olivere Božić, kredit koji je odobren B92 je zapravo sufinansirani kredit u kome je Fond odobrio 42 miliona sa kamatom od jedan odsto, dok je Komercijalna banka, u kojoj je državni kapital većinski, odobrila 98 miliona dinara sredstava ovoj televiziji.

- B92 nije bio u obavezi da fondu podnosi bilo kakav projekat jer kredit odobrava banka, dok Fond samo učestvuje u delu kredita - objasnila je Božićeva.

Novinar Kurira je posle objašnjenja Božićeve pozvao Komercijalnu banku i predstavio se kao privrednik čija je firma u poslednje četiri godine ostvarila gubitak od oko osam miliona evra i zatražio kredit.

- Ukoliko ste ostvarili toliki gubitak, ne možemo da vam damo kredit. Vi ste sa tolikim gubicima u tako dugom periodu od strane Narodne banke Srbije (NBS) automatski svrstani u kategoriju (G) i po propisima NBS ne možemo da vam damo kredit - rekao nam je službenik ove banke, čiji je menadžment takođe povezan sastrankom G17 plus, koja je preko svojih ministarstava u Vladi Srbije uticala da na odgovorna mesta budu postavljeni njoj odani ljudi.

Antrfile :
Oči u oči sa B 92

- Želim da se zahvalim novinarki B 92 Ivani Momčilović, koja mi se javila i omogućila mi da odgovorim na sva njena pitanja uživo kao gost u današnjim Vestima ove televizije. Tražio sam da se javno sučelim u direktnom prenosu pred njihovim kamerama sa Mlađanom Dinkićem, ali mi je ona rekla da to ne može da obezbedi. Na moju veliku žalost - kaže pokretač Kurira Radisav - Raja Rodić.

Kurir nije mafijaški list

Božidar Đelić demantovao je navode Televizije B92 da je Kurir poistovetio sa časopisima koji su bili povezani sa zemunskim klanom.

- Đelić jeste gostovao u emisiji „Kažiprst“ i jeste rekao da postoje interesne grupe koje preko raznih tabloida plasiraju informacije u javnost, ali nijednom rečju nije spomenuo Kurir, niti je rekao da ste vi mafijaški list, takvu vest jeste emitovala B92 u popodnevnim vestima, ali je Đelić odmah reagovao i tražio da je skinu sa programa i internet sajta B92. Već u večernjim vestima tainformacija više nije emitovana, a skinuta je i sa njihovog sajta - objasnili su nam u Đelićevom kabinetu.

Pitanja za Verana Matića i Mlađana Dinkića


Poštovani kolega Matiću, prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, vaša kuća je ostvarila gubitak od ukupno 676.522 miliona dinara u poslednje četiri godine. Kako ste uspeli da dobijete kredit od 98 miliona dinara od Komercijalne banke kada internim propisima te kompanije i Narodne banke Srbije to zvanično nije moguće? Od Fonda za razvoj takođe ste dobili 42 miliona kredita. Kojom hipotekom ikojom bankarskom garancijom ste garantovali vraćanje ovih sredstava? Poštovani potpredsedniče Vlade Srbije, Fond za razvoj republike Srbije, u kome ste predsednik Upravnog odbora, odobrio je RTV B92 kredit od 42 miliona dinara, iako je ova televizija u protekle četiri godine ostvarila gubitak od oko 7,5 miliona evra. Zahteve drugih firmi sa ovakvim gubicima Fond redovno odbija. Zašto ste odobrili ovakav izuzetak kada je B92 u pitanju? Da li vam je Veran Matić obećao podršku i savezništvo ugušenju medija koji nisu po vašoj volji? Da li ste uticali i na menadžment Komercijalne banke da protivno propisima NBS Televiziji B92 odobri kredit od 98 miliona dinara?

V. Stanić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi