Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pregovarano sa Radetom Markovićem da svedoči o ubistvu Slavka Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 11. 2013.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Pregovarano sa Radetom Markovićem da svedoči o ubistvu Slavka Ćuruvije

Tokom uspostavljanja i rada državne Komisije za istinu o ubijenim novinarima sa bivšim šefom Državne bezbednosti Srbije Radomirom Markovićem vođeni su razgovori o ubistvu Slavka Ćuruvije, saznaje Danas u bezbednosnim krugovima. Razgovore su vodili istaknuti tužilac i visoki obaveštajni zvaničnik prethodne vlasti kako bi se obezbedilo Markovićevo svedočenje o tome ko je usmeno naložio Ćuruvijino ubistvo.


Prema sagovornicima Danasa, na ovaj način pokušavalo se i pokušava se da se pribavi još validnih dokaza za sud, odnosno za optužnicu za ubistvo Ćuruvije. Nikakve druge pojedinosti tih pregovora - da li bi, kao što je objavljeno pre sedam meseci, Marković dobio status svedoka-saradnika i ublažavanje robije koju izdržava zbog ubistva na Ibarskog magistrali i Ivana Stambolića, ne mogu se zasigurno znati u ovom trenutku.

Međutim, navodi koje je u petak objavila Politika, da je Marković iz zatvora poslao poruku da će „Srbija biti na kolenima“ ako objavi saznanja iz vremena kad je bio na čelu tajne službe, upućena „nadležnima“, otvara mogućnost da se protiv bivšeg šefa RDB pokrene novi proces. Prema sagovorniku Danasa iz bezbednosnih krugova, nije isključena mogućnost da se protiv Markovića ponovo povede sudski postupak za odavanje državne tajne. Sud je svojevremeno ocenio da nema dokaza da je Marković sa saradnicima neovlašćeno prisvojio kopije disketa sa dosijeima 16 opozicionih političara iz vremena Slobodana Miloševića. Pravna akrobatika kojom bi se po drugi put sudilo za isto delo, sagovorniku Danasa nije poznata.

Inače, prema saznanjima drugih izvora našeg lista, teoretski je moguće da Marković komunicira sa spoljnim svetom, pošto se nalazi u delu požarevačkog zatvora Zabela koji nije pod najstrožijim tretmanom. Redovno prima posete porodice i advokata i ima pravo na telefonske razgovore više puta nedeljno. Markovićev advokat Dušan Mašić za Danas tvrdi da niti mu je poznato da je njegov branjenik imao kontakte sa istražnim organima u vezi Ćuruvije u poslednjih godinu dana, niti veruje da je upućivao pretnje bilo kome.

- Rade Marković nije tako reagovao ni kada je bio u mnogo težim situacijama, on nije takvog temperamenta da bi bilo kome pretio, kaže Mašić za Danas.

Pažnju na rasvetljavanje ubistva Slavka Ćuruvije i rad Komisije za istinu o ubijenim novinarima koja je formirana u mandatu ove vlade, skrenula je izjava vicepremijera Aleksandra Vučića da ima „preciznih pomaka“ u ovom slučaju.

Ranija izjava bivšeg šefa DB-a

U svojoj memoarskoj knjizi Povlenske magle, nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović objavio je izjavu Radomira Markovića od 17. maja 2001. o „merama prema političkim neistomišljenicima“. U toj izjavi, Marković između ostalog nabraja grupu ljudi koja je imala preovlađujući uticaj na odluke Slobodana Miloševića, i tvrdi da on nije imao poverenja u RDB zbog Jovice Stanišića, već da se više oslanjao na vojnu službu. Takođe navodi da je naloge izdavao nekadašnjem ministru policije Vlajku Stojiljkoviću (ubio se 2002), a da je po njegovom ličnom mišljenju najveći broj nerasvetljenih ubistava „vezan za eliminisanje svedoka događaja u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih dejstava“. Mihajlović piše da je Marković izgubio volju za saradnjom nakon što je Milošević u junu 2001. izručen Hagu.

Matić: Uskoro saopštenje

Predsednik Komisije za istinu o ubijenim novinarima Veran Matić kratko je rekao za Danas da će ovo telo povodom napisa o pretnjama uskoro oglasiti saopštenjem, u kome će objaviti saznanja o tome.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi