Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Za Novu iznova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 11. 2013.

Autor: Ivana Vujanov Izvor: Dnevnik

Za Novu iznova

Jeste li nekad imali osećaj da se nalazite usred nemog filma, u kome jedan uleće na vrata dok drugi iskače kroz prozor, treći protrčava pored vaze koju ruši, a četvrti je, viseći s plafona, hvata? Jeste? E, upravo ovako izgleda današnja situacija na televizijskom nebu.

Još od „Slučaja Sulejman" koji je završio u rukama bivšeg direktora TV Prve Dejana Jocića, javnost je bila upoznata sa činjenicom da se rađa nova televizija. Kupovina treće i četvrte sezone najgledanije serije u Srba (jer se RTSove reprize, nažalost, ne mogu računati) bila je odličan pokazatelj da će nova televizija pucati na visoko.

Nedugo potom Republička radiodifuzna agencija raspisala je konkurs za dodelu frekvencija ugašene TV Avala, i gle čuda, na njega se javila i nova - Nova televizija. Kako, osim nas tehničkih analfabeta, saopštenja RRA čitaju i oni koji se razumeju u sisteme veze i digitalije, podigla se velika prašina pošto su upravo ove frekvencije mogle da posluže za digitalne signale. Time bi Srbija uspela da uhvati korak s obavezama vezanim za digitalizaciju, za čiju je realizaciju odavno uzela pare.

I kada je sve krenulo ka normalnom rešenju, poništavanjem konkursa i odlučivanjem za digitalizaciju, desio se karambol. Uvek budna čaršija sabrala je dva i dva i ispravno pretpostavila da se onoliki trud ne sme baciti u vetar, i da „Sulja" mora da nastavi TV život po svaku cenu.

Tako je ponovo raspisan isti konkurs, ovora puta za preostale frekvencije, a uskoro su krenula i tabloidna nagađanja, pomešana s informacijama iz pouzdanih izvora, da se Nova TV uskoro pokreće. Situaciju su, kao u loše skrojenom filmu, dodatno ulepšali pametnjakovići, rešeni da zarade koju kintu na račun ovog galimatijasa. Tako je
na Fejsbuku osvanula lažna zvanična stranica Nove TV, uporedo sa test
stranicom, kasnije će se ispostaviti prave, TV Nova.

Boli vas glava? Čekajte, ima još.

U međuvremenu su se pojavili afirmativni članci - reklamni tekstovi, posvećeni emisijama koje će utočište naći na budućoj televiziji, uz neke popularne serije i utakmice. Na to su se oglasili drugi tračeri, navodeći da su se čelni ljudi Antene (vlasnika Prve) i Pinka, našli da naprave strategiju u borbi protiv napasnika pretnje izdajice.

U sve se kasnije umešao i ANEM, saopštenjem u kojima osuđuje nagoveštaje osnivanja Nove TV pre zaključivanja konkursa, pitajući se kome ustvari koristi ovakvo zamešateljstvo.

Špekulacije su se u međuvremenu nastavile, a sve je na viši nivo podigla informacija da je Nova TV dobila dozvolu za kablovsko emitovanje programa. Na veliko iznenađenje publike iz poslednjeg stola levo, dozvolu je dobila SBB,koja je podržavala razvoj drugog kanala Prve televizije i bila oštro protiv Pinkovog projekta širenja po mozgu građana. Borba protiv Telekoma zbijanjem redova? Možda.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi