Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Naš list proslavio 71. rođendan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 11. 2013.

Autor: A. Savanović Izvor: Dnevnik

Naš list proslavio 71. rođendan

„Dnevnik“, jedini dnevni list na srpskom jeziku u Vojvodini, juče je proslavio svoj 71. rođendan. U novu 72. godinu života i rada novine su ušle sa novim laureatima, dobitnicima priznanja za najbolje novinare i fotoreportere u godini za nama.

Prvu nagradu dobila je Snežana Kovačević, drugu Ljubinka Malešević, dok je treća nagrada pripala fotoreporteru Radivoju Hadžiću. Nagrada za najboljeg honorarnog saradnika dodeljena je novinarki Nataši Radman.

Nagrade im je uručio vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika „Dnevnika“ Miroljub Mijušković. Takođe, nagrade za vernost redakciji dobili su i zaposleni koji su u „Dnevniku“ proveli 10 i 25 godina.

Od Svetozara Markovića Toze do današnjih dana, od „Slobodne Vojvodine“ do „Dnevnika“ prošla je 71 godina, a kuća koja ceni i poštuje svoju istoriju ume i da je na pravi način obeleži.

Tako je i „Dnevnik“ sinoć u Master centru Novosadskog sajma proslavio 71. rođendan, a na jednom mestu sabrao je one koji su svoje živote utkali u tu medijsku priču jedinog dnevnog lista na srpskom jeziku koji izlazi u Vojvodini.

Sumirajući proteklu godinu i iznoseći planove za predstojeću, direktor „Dnevnik Vojvodina presa“ Dušan Vlaović naglasio je da je godina za nama bila veoma dinamična za kompaniju na čijem je čelu.

Početkom godine došlo je do promene većinskog vlasnika, dok se, kako je konstatovao, kod manjinskog vlasnika, drugog osnivača naše firme – „Dnevnik holdinga“, ništa nije promenilo jer se nisu odazvali pozivu da prisustvuju proslavi rođendana firme čiji su suvlasnici, ali se redovno pojavljuju na sudskim sporovima koje vode protiv „Dnevnika Vojvodina presa“.

– Primer bez presedana je da jedan od osnivača već šest-sedam godina tuži sopstvenu firmu pa se postavlja pitanje zašto je uopšte učestvovao u njenom osnivanju – zapitao se Vlaović, i izrazio nadu da će uskoro i ti problemi biti razrešeni, te da neće imati problem sa svojim osnivačima.

– Početkom ove godine Skupština Vojvodine je u okviru budžeta usvojila i stavku od 60 miliona dinara za subvencije listu „Dnevnik“. Vlada Vojvodine nije ispoštovala budžet, a ja ću se napraviti naivan pa reći – iz meni potpuno nepoznatih razloga. Imajući u vidu da je trenutni epilog svih sudskih sporova po izršnim presudama 40 miliona dinara koje treba da naplatimo od „Dnevnik holdinga“, što je nemoguće jer su oni u statusu restrukturiranja, kada se sve sabere, ove godine ostali smo uskraćeni za 100 miliona dinara.

Ta suma je dovoljna za kompletnu godišnju bruto platu cele firme. U takvoj situaciji veći deo finansiranja je preuzeo naš novi većinski vlasnik – istakao je Vlaović.

On je rekao da je, i pored svih poteškoća, „Dnevnik“ jedna od tri novinske kuće koje, po podacima Udruženja novinara Srbije, redovno isplaćuju zarade zaposlenima. Istovremeno, državi po osnovu poreza i doprinosa uplaćeno je ove godine više od 80 miliona dinara.

Direktor „Dnevnik Vojvodina presa“ naglasio je i da preko internet i štampanog izdanja s „Dnevnikom“ svakodnevno komunicira oko 100.000 ljudi, a kada se u to uračuna i broj medija koje preuzimaju „Dnevnikove“ informacije, taj broj je višestruko veći. Vlaović je najavio i da će uskoro „Dnevnik“ pred čitaoce izaći u novom formatu, s većim brojem strana i s novim grafičkim dizajnom.

U toku dana rukovodstvo „Dnevnika“ položilo je vence na grob narodnog heroja Svetozara Markovića Toze, prvog urednika „Slobodne Vojvodine“.

U „Dnevniku“ je radilo i radi 16 priznatih književnika, a među njima su i petorica akademika. Osmorica radnika „Dnevnika“ dobila su ulice u Novom Sadu.

Među onima koji pamte bogatu istoriju „Dnevnika“ je i osamdesetdevetogodišnja Jelena Štajner, koja je kao sekretarica redakcije provela u ovoj kući čitav radni vek. Bila je supruga jednog od prvih urednika lista Miroslava Štajnera Frica.

– Biti u „Dnevniku“ bilo je privilegija, čast i razonoda – opisala je gospođa Štajner svoje iskustvo u svojoj, kako je rekla, drugoj kući.

Čestitke

Rođendan našoj medijskoj kući čestitali su, između ostalih, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, a čestitke i mnogo novih profesionalnih uspeha „Dnevniku“ su poželeli u ime Udruženja novinara Srbije predsednica Ljiljana Smajlović i generalni sekretar Nino Brajović.

Nagrade najboljim novinarima

Na jučerašnjoj svečanosti dodeljene su novinarske nagrade najboljim novinarima i fotoreporterima. Prvu nagradu dobila je Snežana Kovačević, drugu Ljubinka Malešević, dok je treća nagrada pripala fotoreporteru Radivoju Hadžiću. Nagrada za najboljeg honorarnog saradnika dodeljena je novinarki Nataši Radman. Ta priznanja laureatima je uručio v. d. glavnog i odgovornog urednika „Dnevnika“ Miroljub Mijušković.

Takođe, nagrade za vernost redakciji dobili su i zaposleni koji su u „Dnevniku“ proveli 10 i 25 godina.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi