Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Moguće poravnanje RRA i SOS kanala
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 11. 2013.

Autor: Bojan Bilbija Izvor: Politika

Moguće poravnanje RRA i SOS kanala

SOS kanal i Republička radiodifuzna agencija (RRA) u završnoj su fazi dogovora u vezi sa višemilionskim sporom, saznaje „Politika” iz pouzdanih izvora.

Podsetimo, Privredni sud u Beogradu presudio je da prvotužena Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) i drugotužena RRA, na ime naknade štete i izgubljene dobiti SOS kanalu zbog dodeljivanja neispravne frekvencije na javnom konkursu 2006. godine, solidarno treba da isplate iznos od 670.000.000 dinara, plus kamate.

S obzirom na to da je Ratel pravio plan slobodnih frekvencija, a RRA samo raspisao konkurs na osnovu tog plana, u slučaju dogovora SOS kanala i RRA, ova agencija bi samo vratila novac koji je ova televizija plaćala za korišćenje neispravne frekvencije, a SOS kanal bi sva potraživanja usmerio ka Ratelu.

I pre presude Privrednog suda, SOS kanal je u više navrata nudio Ratelu mirno rešenje spora. Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić organizovao je i sastanak predstavnika SOS kanala i Ratela, sa namerom da im se predloži dogovor, ali su u Ratelu oba puta odbili predloge da se spor okonča poravnanjem. Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, tim povodom za „Politiku” kaže:

– Mi niti možemo niti hoćemo da se mešamo u rad nezavisnih regulatornih tela. Nismo stranka u sporu, ali ako je bilo koja naša pomoć potrebna, spremni smo da je pružimo. Ja sam svojevremeno pokušao da posredujem u dogovoru između Ratela i SOS kanala, ali to nije dalo nikakav rezultat. Prema tome, odluka je na samom nezavisnom regulatornom telu, u ovom slučaju RRA. Stojimo na raspolaganju za pružanje svake vrste pomoći da se spor reši, ako je to moguće i ako strane u sporu to od nas traže.

Direktor SOS kanala Dragiša Kovačević za naš list ističe da je ova televizija od prvog dana bila za mirno rešenje.

– Iako je Privredni sud presudio u našu korist, mi smo predložili RRA da se dogovorimo. Čekamo njihov pozitivan odgovor, jer u tom slučaju, kompletnu štetu će da plati Ratel, s obzirom na to da je on pravio plan slobodnih frekvencija – navodi Kovačević.

Dragan Lukić, izvršni direktor RRA, kaže nam da postoje inicijative da se iznađe način za rešavanje problema.

– SOS kanal je uputio zvaničan dopis Savetu RRA, sa predlogom da se razgovara. I sam tužilac, odnosno SOS kanal, primetio je da RRA nije mogao uticati na štetu koja im je pričinjena. Ne bih se ovom prilikom izjašnjavao dokle su razgovori stigli, samo mogu da vas obavestim da postoji inicijativa da se razgovara o problemu. U interesu svih je da se pronađe mirno, kompromisno rešenje – napominje Lukić.

Izvršni direktor RRA još navodi da su njihovi pravni zastupnici uložili žalbu i da su uvereni u pozitivan ishod:

– Imamo uveravanja naših pravnih zastupnika da će presuda biti oborena u onom pravnom obliku kako je saopštena. Od drugostepenog organa očekujemo preinačenje presude, jer mi nikakav uticaj i ulogu u određivanju kvaliteta frekvencije, to jest otklanjanju smetnji na nekoj od frekvencija, nismo imali. Mi samoraspodeljujemo frekvencije putem javnog konkursa, koje su Ratel i ministarstvo pripremili.

 Zamenik predsednika Saveta RRA Goran Karadžić dodaje da u ovoj agenciji žele da se taj postupak okonča u skladu za zakonom i da RRA ne trpi nikakve posedice, s obzirom na visoku odštetu koja je u prvostepenom postupku dosuđena u korist SOS kanala.

– Advokatski tim SOS kanala uputio je predlog RRA za poravnanje kojim bi se razrešio spor. Savet je to razmatrao na jednoj od svojih sednica i od svojih pravnih savetnika zatražio mišljenje o predlozima SOS kanala. Kada budemo dobili odgovore na sva pitanja, odlučićemo u kom pravcu će reakcija saveta ići – poručuje Karadžić.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

09.11.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 17:04

Planiranje i koriscenje 36. kanala u Beogradu

U gore navedenom tekstu nije tacno "da je Ratel pravio plan slobodnih frekvencija, RRA samo raspisao konkurs na osnovu tog plana", kao i da "Mi niti možemo niti hoćemo da se mešamo u rad nezavisnih regulatornih tela. Nismo stranka u sporu, ali ako je bilo koja naša pomoć potrebna, spremni smo da je pružimo" (Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija).

Naime, prema clanu 6. stav 1. tacka 3. prethodnog Zakona o telekomunikacijama (april 2003), ministarstvo nadlezno za poslove telekomunikacija donelo je prvi Plan raspodele radio frekvencija (23. januar 2006), na predlog Republicke agencije za telekomunikacije. Ako se ne varam (posle vise od 10 godina), nacrt oovog plana pripremilo je savezno ministarstvo nadlezno za poslove telekomunikacija, a u pripremanju predloga ovog plana ucestvovali su nezvanicno i strucnjaci angazovani od strane RRA. Bilo je u ovom slucaju dosta "babica" koje su ucestvovale u poradjanju ovg plana.

Plan raspodele frekvencija/lokacija za terestričke analogne FM i TV radiodifuzne stanice za teritoriju Republike Ssrbije (http://www.ratel.rs/upload/editor_files/File/PLAN%20RASPODELE.pdf) sadrzi u Aneksu 2 - Plan raspodele za TV radiodifuzne stanice - prikaz po kanalima. U ovaj aneks upisan je 36. kanal za lokaciju NOVI BEOGRAD sa visinom antene od 110 m i efektivnom zracenom snagom (ERP) od 1 kW.

Savet RRA je vec 25. januara 2006. raspisao prvi javni javni konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje televizijskog i radio programa, izmedju ostalog, i za emitovanje TV programa za sest mreza (B1-B6) za region Grada Beograda. Za mrezu B4 odredjene su sledece lokacije i kanali: Novi Beograd i 36. kanal; Beograd - Pancevacki put i 29. kanal; i Kosutnjak - Beograd i 38. kanal. Vec 5. jula 2006. RRA objavljuje listu lica kojima je izdata dozvola za emitovanje programa za region Grada Beograda. Medju njima se za emitovanje TV programa putem mreze B4 nalazi i "SOS kanal".

Da li je vec tada ili kasnije rumunska TV stanica pocela da emituje sa lokacije "Semenik" (Resica) na istom, 36. kanalu sa punom ERP (1000 kW) ili smanjenom ERP, to je trebalo da zna Sluzba za kontrolu u RATEL-u. Ako je to znala, trebalalo je na vreme o tome da obavesti sluzbu za planiranje upotrebe radio-frekvencija, da bi se blagovremeno izabrao neki drugi slobodan ("ispravan") kanal i sprecile smetnje u prijemu programa "SOS kanala" u regionu Grada Beograda na 36. kanala, i to na TV prijemnicima i TV pretvaracima.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi