Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Za javne servise 7,7 milijardi dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 11. 2013.

Autor: A. Apostolovski Izvor: Politika

Za javne servise 7,7 milijardi dinara

RTS bi trebalo da dobije 75, a RTV 25 odsto sredstava, s tim što bi RTS želeo 80 odsto „budžetskog kolača”.

Cilj je da se televizijska pretplata ukine i da se pređe na finansiranje javnog servisa iz budžeta, ali još nije precizirano do kada će građani plaćati pretplatu, izjavio je za „Politiku” državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović. On je naglasio da je u Predlogu zakona o budžetu, za oba javna servisa – Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio-televiziju Vojvodine (RTB) – predviđeno 7,7 milijardi dinara.

U medijima su se do sada pojavljivale različite procene o sumama koje su potrebne javnim servisima za funkcionisanje, ali je procena Ministarstva finansija da će 7,7 milijardi dinara biti dovoljno za održivo poslovanje oba javna servisa u narednoj godini.

– Predložena suma je takođe u skladu sa maksimalnim mogućnostima koje kao država imamo – pojasnio je Ćorsović.

Kako naš list saznaje od eksperta koji prati poslovanje RTS-a i RTV-a, u narednom periodu će se zapravo voditi tihi rat oko preraspodele postojećeg budžetskog kolača, koji je, prema našem izvoru, podeljen na sledeće porcije: od 7,7 milijardi dinara, RTS bi trebalo da dobije 75 odsto, dok bi RTV sledilo 25 odsto sredstava.

Međutim, isti izvor je precizirao da će RTS tražiti 80 odsto od budžetskog priliva. Da podsetimo, ranije je najavljivano da će javni servisi u Srbiji godišnje iz budžeta dobijati 1,5 odsto ukupnih prihoda, što je oko 126 miliona evra, kako je predviđao Nacrt zakona o javnim medijskim servisima. Od toga bi 80 odsto (oko 100 miliona evra) išlo za Radio-televiziju Srbije, a 20 odsto za Radio-televiziju Vojvodina.

Kako stoji u nacrtu koji je objavljen na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, novac bi se iz budžeta prenosio na javni servis na osnovu ugovora koji se zaključuje između medijske kuće i nadležnog ministarstva i isplaćivao bi se u 12 jednakih mesečnih rata. Taj novac bi se koristio samo za osnovnu delatnost javnog medijskog servisa.

Nedavno preminuli generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić govorio je da bi javni servis Srbije mogao da funkcioniše i sa 80 miliona evra iz budžeta, uz uslov da prihodi od marketinga ne padnu ispod 15 miliona evra godišnje, uz smanjenje plata, kao i broja zaposlenih sa četiri na tri hiljade.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi