Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarima prete da će ih pojesti mrak ako pišu istinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 11. 2013.

Autor: Svetlana Palić Izvor: Blic

Novinarima prete da će ih pojesti mrak ako pišu istinu

U svetu je prošle godine ubijeno 45 novinara i još 28 građana-novinara koji su izveštavali na društvenim mrežama - čulo se juče na panelima Ministarske konferencije Saveta Evrope o slobodi izražavanja i demokratiji u digitalnoj eri. Na panelu “Kako odgovoriti na aktuelne pretnje novinarima?” Veran Matić, predsednik Komisije za istragu ubistava novinara Dade Vujasinović, Milana Pantića i Slavka Ćuruvije, rekao je da su, pošto nije bilo lustracije, “u državnom sistemu ostali ljudi koji su pripremali, a možda i učestvovali u egzekucijama novinara”.

Na panelu je premijerno prikazan i spot o ugroženosti novinara koji sadrži autentične pretnje Matiću “Hoćeš da znaš istinu? Hoćeš da te pojede mrak?”.

Konferenciju je otvorio premijer Ivica Dačić uveravajući predstavnike 47 zemalja SE da se Srbija, u medijskoj sferi, trudi da primeni evropske standarde. U debati su govorili Torbjorn Jagland, generalni sekretar SE, Hrair Tovmasjan, ministar pravde Republike Jermenije, Natalija Romanova, predsednica Doma regiona Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope, Majkl Devenport, šef delegacije EU u Srbiji. Svi oni istakli su da su nove tehnologije donele nove izazove i otvorile mnoga pitanja koje traže odgovore, na primer kako zaštiti ljudska prava na internetu u svetlu afere prisluškivanja i nadziranja telefona, kako sprečiti govor mržnje, ksenofobiju.

Tasovac predsedavajući

Ministarsku konferenciju u hotelu „Metropol“ je otvorio ministar kulture Ivan Tasovac koji je imenovan za predsedavajućeg konferencije. On je dan ranije na sednici Odbora Skupštine za kulturu i informisanje i Potkomiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za medije rekao da želi da „aktuelizuje princip nulte zainteresovanosti države za političku ulogu medija i apsolutne zainteresovanosti za društvenu“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi