Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu o pisanju “Blica”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 11. 2013.

Izvor: Blic

Savet za štampu o pisanju “Blica”

Na osnovu članova 22. i 24. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu Zoran Ivošević, Tamara Skrozza, Filip Švarm, Neboja Spaić, Petar Jeremić, Stojan Marković, Božo Prelević, Vlado Mareš i Predrag Azdejković na sednici održanoj 31. 10. 2013. godine jednoglasno je donela sledeću odluku:

Tekstom „Sudije čašćavaju kolege milionima“, objavljenim 13. 10. 2013, dnevni list “Blic”: 1. prekršio je tačke 1. i 4 . Odeljka I (Istinitost izveštavanja) o obavezi novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, držeći se osnovnih standarda profesije i da konsultuje što više izvora i omogući im da iznesu svoj stav, 2. prekršio je tačke 1. i 3.

Odeljka V (Novinarska pažnja) o obavezi novinara da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom i da ne prećutkuje činjenice koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju, 3. prekršio je i tačku 6.

Odeljka IV (Odgovornost novinara) o obavezi novinara da neguje kulturu i etiku javne reči, da poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku i da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku.

Članovi Komisije zaključili su da je redakcija “Blica”, pišući o procesima koje su pokrenule sudije razrešene 2009. godine, koristila podatke iz odluke Visokog saveta sudsta kojom Dragana Boljević nije reizabrana, ne navodeći da je reč o odluci koju je Ustavni sud poništio. Dokument koji je poništen više ne postoji, pa se novinar ne može na njega pozivati, niti koristiti za tekst informacije iz tog dokumenta. Komisija je ocenila i da informacija o tome da je Boljevićevoj dosuđen izvestan novčani iznos, u tekstu plasirana na takav način da se čitalac može dovesti u zabludu da je reč o nadoknadi za duševni bol, što je netačno.

Redakcija „Blica“ takođe je imala obavezu i da odgovor Boljevićeve objavi ne samo u štampanom, već i u onlajn izdanju, tim pre što je tekst imao veliki broj šerova i izazvao brojne komentare.

Odbijena žalba Sanje Turlakov

Savet za štampu odlučio je da “Blic” tekstovima „Advokat Milana Popovića radio mu iza leđa za Severinu“ i „Kako je Severina pokušala da uništi Milana“, objavljenim 13. i 15. 8. 2013, nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije i tako odbio žalbu Sanje Turlakov.

Članovi Komisije za žalbe ocenili su da u ovom slučaju postoji interes javnosti da bude informisana, ne samo zato što su Milan Popović i Severina Vučković poznate ličnosti već i zato što građani imaju pravo da znaju da je podneta prijava protiv advokata za koga se veruje da je odavao informacije koje je dobio od prethodnog klijenta koji je sada u sporu s njim.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi