Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Opasnosti i slobode interneta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 11. 2013.

Autor: I. M. Izvor: Večernje novosti

Opasnosti i slobode interneta

Prednost, ali i tamne strane digitalne revolucije, sloboda izražavanja i zaštita privatnosti u eri novih medija bile su ključne teme Međunarodne ministarske konferencije o medijima „Sloboda izražavanja i demokratije u digitalnoj eri - mogućnosti, prava, odgovornosti“, koja je juče otvorena u beogradskom hotelu „Metropol palas“.

 

Vlada Srbije opredeljena je da obezbedi potpunu slobodu medija i medijsku politiku uskladi sa evropskim normama i svetskim trendovima, izjavio je premijer Ivica Dačić, otvarajući dvodnevni skup, kome je prisustvovao i Torbjorn Jagland, generalni sekretar Saveta Evrope.

Dačić je naglasio da je interes Srbije da mediji budu profesionalni, da novinari uživaju potpunu zaštitu i da ovaj težak i odgovoran posao obavljaju bez straha za budućnost, a u interesu budućnosti svoje zemlje. Pred ministrima velikog broja zemalja, kao i ostalim učesnicima skupa, rekao je i da država vodi široku akciju na rasvetljavanju ubistava novinara i dodao da očekuje kako će krivci biti identifikovani i izvedeni pred lice pravde.

- Naša želja je da medijska sfera kao javni interes bude regulisana uz poštovanje principa slobode izražavanja, zaštite prava građana i sankcionisanje mogućih zloupotreba - ocenio je premijer.

- Regulatorni okvir za tradicionalne medije očigledno ne može da se u potpunosti primeni na digitalno medijsko okruženje. I Evropa traga za novim propisima kada je ova oblast u pitanju.

Neminovno je uvođenje osnovnih standarda zaštite ljudskih prava i u onlajn sferi i u nove medije.

On je naglasio da je važna regulacija, ali bez ograničavanja slobode izražavanja.

O važnosti slobode medija kao osnovi demokratskog društva govorio je Torbjorn Jagland. On je upozorio i na to da digitalna era ima svoju tamnu stranu, jer uz nove mogućnosti donosi i brojne opasnosti. Najveće su ugroženost privatne sfere i širenje govora mržnje.

- Neophodno je da zaštitimo medije i osiguramo slobodu izražavanja, jer bez toga nema demokratskog društva - ocenio je Jagland.

- Zabrinut sam za bezbednost novinara i blogera, jer su često žrtve zastrašivanja i nasilja. To dovodi do samocenzure. Moramo da nađemo lek za to, ali i da branimo pravo na privatnost i zaštitu podataka.

Ljudska prava moraju, dodao je, da budu iznad svega, pa je osudio svaku vrstu kontrole i nadzora koji ugrožavaju slobode.

S druge strane, ocenili su učesnici skupa kojim predsedava ministar kulture Ivan Tasovac, nekontrolisane slobode digitalnih medija ostavljaju velike mogućnosti za širenje neistina i govora mržnje. Upravo to je glavna tema drugog dana ministarske konferencije na kojoj, između ostalih, učestvuju ministri iz Rusije, Holandije, Grčke, Francuske, Austrije, Italije, Švedske i mnogih drugih država.

Kazna za ubice novinara

Pretnje i napadi na novinare bili su još jedna od tema.

- U Srbiji postoje novinari sa danonoćnom policijskom zaštitom. Oni su imali hrabrosti i profesionalizma da istraže slučajeve korupcije - podsetio je Majkl Devenport, šef delegacije EU.

- Pozdravljam odluku Vlade da osnuje komisiju za istraživanje ubistava novinara. Nadam se da će ubice uskoro da budu izvedene pred lice pravde.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi