Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji u lavirintu pritisaka, autocenzure i neprofesionalizma
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 11. 2013.

Izvor: RTV

Mediji u lavirintu pritisaka, autocenzure i neprofesionalizma

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je opredeljenje Vlade Srbije da obezbedi potpunu slobodu medija i medijsku politiku uskladi sa evropskim normama.

Za Srbiju kao državu koja se suočava sa tranzicionim problemima i sa snažnim naporima da skine teret prošlosti i okrene se budućnosti, ova tema je izuzetno značajna, rekao je Dačić na otvaranju Međunarodne ministarske konferencije o medijima "Sloboda izražavanja i demokratije u digitalnoj eri - mogućnosti, prava, odgovornosti" koja se održava u Beogradu.

Prema njegovoj oceni, sloboda medija i odgovornost ključne su u toj temi, a javnost je najmoćniji kontrolni mehanizam društva, pa zato Vlada Srbije želi da medijska sfera bude regulisana uz poštovanje principa slobode izražavanja i zaštite prava građana i sankcionisanje mogućih zloupotreba.

Dačić je ukazao da su, u eri Interneta izbrisane sve granice i da se stvorio sistem "u kojem je svaki pojedinac potencijalni medij", pa je taj proces omogućio slobodu koja se, nažalost, zloupotrebljava i briše se razlika između javnog i privatnog.

Zbog toga, naglasio je on, regulatorni okvir za tradicionalne medije očigledno ne može da se obezbedi i za digitalne, "u onlajn sferi" i potrebno je pronaći okvir kako da se to učini, a da se ne ograniči sloboda izražavanja.

Dačić je konstatovao da u Srbiji, kao i u drugim tranzicionim zemljama, veliki broj zaposlenih u medijima teško živi, slabo su plaćeni, "rastrzani između raznih političkih i ekonomskih interesa, a mnogi zbog toga prolaze kroz lavirinte pritisaka, autocenzure i neprofesionalizma.

Interes Srbije je da mediji budu profesionalni, da novinari uživaju potpunu zaštitu i da svoj težak posao obavljaju bez straha za svoju budućnost, a u interesu budućnosti svoje zemlje, poručio je Dačić.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je da bez slobode izaražavanja nema demokratije i digitalno doba nije ništa promenilo, osim što Internet nudi nove mogućnosti da se političari na vlasti pozovu na još veću odgovornost.

"Bez slobode izražavanja nema demokratije i razvoj svakog demokratskog društva zavisi od poštovanja tog fundamentalnog prava", rekao je Jagland.

On je naveo i da je zabrinut za bezbednost novinara i blogera u svetu i podsetio na nedavno ubistvo francuskih novinara u Maliju.

"Moram da priznam da tu kaskamo i moramo da nađemo lek što pre i što hitnije uspostavimo standarde u toj oblasti", istakao je Jagland.

On je rekao i da pored toga što digitalno doba omogućuje da se što više ljudi poveže, za šta imamo primer "tviter" i "fejsbuk" revolucije u Moldaviji i Egiptu, ali je ukazao da je potrebno da se "brani privatnost zaštite podataka u digitalnom dobu".

"Zabrinut sam i zbog nadzora elektronske komunikacije u ime zaštite nacionalne bezbednosti, jer to može da vodi uništvanju demokratije", rekao je generalni sekretar SE povodom saznanja da su SAD i druge velike zemlje nadzirale mejlove i telefone građana i političara širom sveta.

Prema njegovim rečima, mora da se napravi balans između zaštite nacionalne bezbednosti i demokratije i ljudskih prava. "Kategorično sam za to da se nikada ne smeju davati ustupci kada je reč o zaštiti ljudskih prava", naglasio je Jagland. U tom smislu, on je rekao da pojedinci moraju da razmenjuju mišljenja "bilo da se bore na trgu, virtuelnom svetu ili negde drugde".

"Govor mržnje utiče na bezbednost i stabilnost društva i Balkan je u tom pogledu imao iskustvo", rekao je Jagland i dodao da sloboda izražavanja nema zamenu.

On je rekao da su važne tehnologije i komunikacije, ali da one ne mogu da zamene međuljudske odnose.

"Ja sam iz Norveške i odnosi naše dve zemlje uspostavljeni su tokom Drugog svetskog rata kad su zarobljenici Srbije dovedeni u Norvešku da grade puteve za naciste. Te puteve su Norvežani nazvali krvavim putevima, jer su izgrađeni krvlju mnogih Srba", rekao je Jagland.

On je poručio da mostovi koji su tada izgrađeni, danas čvrsto stoje.

Na dvodnevnom skupu će govoriti i komesar za ljudska prava SE Nils Muižnieks, specijalni izveštač za promociju i zaštitu slobode mišljenja UN Frank La Ru, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović i generalni direktor Evropske radiodifuzne korporacije Ingrid Deltenr la Ru.

Učesnici skupa, koji organizuju SE i Ministarstvo kulture i informisanja, razmatraće mogućnosti i prepreke slobodi izražavanja i drugih osnovnih prava i sloboda u svetlu izazova koje postavlja, kao i o ulozi suštinskih medijskih standarda u demokratskim društvima u digitalnom dobu.

Biće reči i o uznemiravanju, lišavanju slobode i ubistvima novinara, kao i o podsticajima na nasilje i mržnju, naročito na internetu, kao zajedničkim problemima u svim delovima Evrope.

Konferencija će se baviti i razvojem internet standarda i praktičnih mera protiv ovih pojava u tesnoj saradnji s državama članicama.

Biće razmatrano i da li javni medijski servisi mogu preuzeti ulogu pokretačke snage inovacija i kreativnosti u digitalnom okruženju i kako medijski konglomerati utiču na proces formiranja javnog mnjenja.

Među temema konferencije naći će se i samoregulacija medija, medijska koncentracija i zaštita transparentnosti medijskog vlasništva, kao i kako putem medija civilnog društva promovisati integraciju i aktivno učešće u civilnom društvu u digitalnoj eri i način promovisanja etičkih standarda u onlajn novinarstvu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi