Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srbija da primeni demokratske standarde u medijskoj sferi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 11. 2013.

Izvor: Tanjug

Srbija da primeni demokratske standarde u medijskoj sferi

Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport izjavio je danas da se od Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da primeni najviše demokratske standarde u medijskoj oblasti. "Srbija treba kao i sve zemlje kandidati (za članstvo u EU) da primeni najviše demokratske standarde i osigura slobodu medija i transparentnost vlasništva", rekao je Devenport u obraćanju učesnicima Međunarodne konferencije o medijima, koja se održava u Beogradu.

On je podsetio da su u završnoj fazi nacrti zakona o javnim servisima i elektronskim medijima i poručio da vlasti u Srbiji mogu i dalje da računaju na stručnu pomoć EU u izradi zakona.

Devenport je naveo i da je EU početkom godine formirala grupu koja se bavi analzom medijskog prostora i praksi u državama članicama. Kako je objasnio, grupa se zalaže za mnogo transparentnije vlasništvo u medijima, ograničavanje političkih uticaja na medije i spregu krupnog kapitala i medija.

Grupa će, prema njegovim rečima, izaći u dogledno vreme sa odgovarajućim preporukama i uputstvima za zemlje EU.

"EU je posvećena da stvori bezbedno okruženje na Internetu borbom protiv nezakonitih sadržaja čijem uticaju su najpodložnija deca", istakao je šef delegacije EU u Srbiji, govoreći o izazovima digitalnog doba.

Devenport je naglasio da je EU posvećena poštovanju osnovnih ljudskih prava i zaštiti medija i njihovog profesionalnog obavljanja posla. "EU i Savet Evrope dele mnogo toga zajedničkog, a to se najviše tiče poštovanja osnovnih ljudskih prava garantovanih Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava", rekao je Devenport učesnicima konferecnije, koju organizuju Ministarstvo kulture i informisanja i SE.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi