Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bez napretka u primeni Medijske strategije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 10. 2013.

Izvor: Beta

Bez napretka u primeni Medijske strategije

U Srbiji nije ostvaren napredak u sprovođenju Medijske strategije, neka ključna pitanja u oblasti medija i dalje nisu rešena, dok kampanje u pojedinim tabloidima protiv pojedinaca i nezavisnih tela izazivaju zabrinutost, ocenjuje se u godišnjem izveštaju Evropske komisije.

U Srbiji nije ostvaren napredak u sprovodjenju Medijske strategije, neka ključna pitanja u oblasti medija i dalje nisu rešena, dok kampanje u pojedinim tabloidima protiv pojedinaca i nezavisnih tela izazivaju zabrinutost, ocenjuje se u godišnjem izveštaju Evropske komisije.


U izveštaju, objavljenom 16. oktobra, navodi se da je u Srbiji kleveta dekiriminalizovana, govor mržnje uveden kao otežavajuća okolnost i da je formirana komisija za rasvetljavanje ubistava novinara, što je doprinelo ponovnom pokretanju nekih istraga.

Navodi se da izmene zakona o javnom informisanju sada sprečavaju državu da osniva javne kompanije u medijskom sektoru, ali se naglašava da su potrebni dodatni koraci da bi se sprovela Medijska strategija.

"Medjutim, napredak nije ostvaren u primeni Medijske strategije. Transparetnost medijskog vlasništva i finansiranje sektora još mora da se sveobuhvatno rešava, posebno kada je reč o finansiranju iz budžeta", navodi se u izveštaju.

Konstatuje se i da još nisu usvojena zakonska rešenja za javno inforimsanje i medije, kao i zakoni o elektronskim medijima i javnim servisima.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi