Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji malo izveštavaju o korupciji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 10. 2013.

Izvor: Beta, B92

Mediji malo izveštavaju o korupciji

Mediji u Srbiji intenzivno izveštavaju o korupciji, ali je o tim slučajevim auglavnom samo informišu, pokuje izveštaj Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

Borba protiv korupcije više je zastupljena u štampanim medijima nego na televizijskim stanicama, i o toj temi su najviše priloga i članaka imali televizija B92 i list Blic, navodi se u danas predstavljenom izveštaju.

Najviše se izveštavalo o zloupotrebama u javnom sektoru, a najzastupljeniji akter bila je Vlada Srbija, rekao je na konferenciji za novinare analitičar BIRODI Zoran Gavrilović.

Izveštaj je obuhvatio izveštavanje ukupno 12 televizijskih stanica i dnevnih listova - RTS, TV Pink, TV Prva, B92, Skaj plus, TV Vojvodina, Politika, Blic, Kurir, Večernje novosti, Informer i Naše novine u julu i avgustu.

"Osim činjenice da u medijima dominira informativni pristup, postoji fenomen senzacionalizma koji je zamenio istraživačko novinarstvo", rekao je Gavrilović.
On je izneo primer istraživanja o tome koliko su građani upoznati sa time za šta je optužen vlasnik Delte Miroslav Mišković, i rekao da 30 odsto građana zna, ali da 60 odsto veruje da je kriv.

Gavrilović je rekao i da je u izveštavanju o korupciji više zastupljena policija i državni organi, nego advokati i osumnjičeni. On je rekao i da Radio-televizija Srbije, kao javni servis, malo vremena i prostora posvećuje temi korupcije, to radi na informativni način i češće se bavi korupcijom u inostranstvu nego u Srbiji.

"Budući da se zasniva na javnom finansiranju, RTS bi trebalo da ima u ovom polju vodeću ulogu, i da teme od javnog interesa ističe iznad ostalih tema", rekao je Gavrilović.

"Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je najpozitivnije zastupljen u medijima... Priča o sebi i hvali sebe, a novinari mu nisu postavljali kontrapitanja", dodao je Gavrilović.

Monitoring je počeo 1. jula i sprovodiće se do kraja godine, i do tada će biti predstavljena tri izveštaja, kao i završni izveštaj sa preporukama za unapređivanje izveštavanja medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi