Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tijanić: RTS ne može da preživi do kraja godine!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 10. 2013.

Autor: A. T. Izvor: Informer

Tijanić: RTS ne može da preživi do kraja godine!

Direktor RTS Aleksandar Tijanić tvrdi da je Javni servis u dramatično lošem finansijskom stanju i da će sasvim sigurno bankrotirati ukoliko u najskorije vreme ne dobije pomoć države. Upitan da prokomentariše najave ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da će do kraja godine izaći s jasnim planom za finansiranje RTS, Tijanić kratko kaže da institucija koju vodi ne može toliko da čeka. - Teško ćemo izdržati do kraja godine - bilo je sve što nam je rekao Tijanić.

 

On je ranije naglašavao da će RTS bankrotirati do jeseni ukoliko se ne pređe na finansiranje iz budžeta, iz kojeg bi, kako je rekao, za potrebe Javnog servisa trebalo godišnje izdvojiti 80 miliona evra.

Inače, ministar Ivan Tasovac juče je najavio da će do kraja decembra izaći s modelom za stabilno, dovoljno i nezavisno finansiranje RTS i RTV, koji bi stupio na snagu po isteku dvogodišnjeg finansiranja servisa iz budžeta Srbije.

Međutim, i samo finansiranje iz budžeta u ovom trenutku čeka donošenje zakona o javnom informisanju (pogledajte okvir).

- Finansiranje iz budžeta nije trajno opredeljenje već trenutno najefikasniji način da se materijalno pomogne javnim servisima. Novac bi im se prenosio u 12 mesečnih rata, što bi obezbedilo finansijsku nezavisnost i sprečilo mogućnost političkog  uticaja javnih medijskih servisa - naglašava Tasovac, podsećajući da se pretplata pokazala kao neefikasna jer je u 2012. pala na 35 odsto.

Rešenje kasni

Dragan Janjić iz NUNS smatra da se s rešenjem za finansiranje kasni i da je to udruženje još pre šest meseci upozoravalo da je Javni servis u krizi. Prema njegovim rečima, treba naći privremeno rešenje da bi servis mogao da radi.

- Nama je Javni servis potreban i država ne sme da dozvoli da se uruši i da zavisi od nje. Trajno rešenje treba da bude preko pretplate kako bi Javni servis opstao kao nezavisan - ističe Janjić.

Zakon o informisanju uskoro u Skupštini

Predlog zakona o javnom informisanju i medijima biće u skupštinskoj proceduri do kraja meseca pošto je u toku usklađivanje tog propisa s komentarima pristiglim iz Brisela i srpskih institucija. Državna sekretarka Ministarstva kulture i informisanja Gordana Predić rekla je da će nacrti zakona o javnim servisima i elektronskim medijima biti na javnoj raspravi od sledeće nedelje, a da bi do kraja godine trebalo da budu u skupštinskoj proceduri.

Moj ugao

Rade Veljanovski, profesor FPN

Da bi se Javni servis spasao, potrebno je ispuniti dva koraka. Prvo treba sravniti dugovanja RTS i RTV koja postoje, a zatim rešiti problem trajnog i stabilnog finansiranja. Nije dobro da se Javni servis finansira samo iz budžeta jer može doći do uticaja države.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi