Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Devet decenija Radio Beograda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 10. 2013.

Izvor: Pregled, Tanjug

Devet decenija Radio Beograda

Radio Beograd je juče obeležio svoj dan i 89. rođendan. Ta kuća planira niz programa kojim će biti obeležen jubilej, između ostalog i podsećanjima na najznačajnije trenutke iz istorije radija, kao i programskim inovacijama poput novog noćnog programa.

Radio Beograd se prvi put oglasio iz radiotelegrafske stanice u Rakovici 1. oktobra 1924. Program je na frekvenciji 1.650 metara emitovan tri puta sedmično, utorkom, četvrtkom i subotom, u trajanju od jedan sat.

Vesti su, u toj ranoj fazi, pripremali novinari drugih novinskih redakcija, a muzički deo programa direkcija Beogradske opere. Radio Beograd je među najstarijim elektronskim medijima u Evropi, a najstariji je na Jugoistoku Evrope.

Tako je Radio Pariz počeo rad samo šest meseci ranije, a istog dana kada i Radio Beograd prvi put se oglasio i Radio Beč. Redovno emitovanje programa Radio Beograda počelo je 24. marta 1929, najavila ga je Jelena Bilbija - Lapčević.

Program je otvoren državnom himnom „Bože pravde“ u izvođenju hora pevačkog društva „Obilić“. Interesantno je da je već te godine emitovan i prvi radio-prenos fudbalske utakmice, BSK - Jugoslavija. Studio se nalazio na drugom spratu zdanja Srpske akademije nauka. Informativne emisije emituju se redovno od 1937. godine, najpre kao „Aktuelni čas“, odnosno dnevne reportaže, a ta emisija je označila i početak radio novinarstva.

Tokom nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu tehniku Radio Beograda koristila je nemačka stanica Zender Belgrad, koja je bila namenjena pre svega nemačkoj vojsci, ali je postojao sve vreme i program na srpskom jeziku, s tematikom namenjenom građanima Srbije.

Odmah po oslobođenju Radio Beograd nastavlja rad, a pedesetih godina počinju da se emituju „Novosti dana“ i „Veselo veče“. Drugi program Radio Beograda oglasio se 1958. godine, najpre kao eksperimentalni program nedeljom, da bi od 1963. počelo svakodnevno emitovanje. Treći program Radio Beograda nastao je 1964, po ugledu na slične programe osnivane u evropskim zemljama posle Drugog svetskog rata i okrenut je temama iz kulture. Iste godine pojavio se i zabavni Beograd 202. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi