Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Radio Beograd obeležio 89. rođendan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 09. 2013.

Izvor: Beta, B92

Radio Beograd obeležio 89. rođendan

Radio Beograd, najstariji elektronski medij na Balkanu, obeležio je danas 89. godinu postojanja.

 

Emitovanje programa Radio Beograda počelo je 1. oktobra 1924. godine i slušaoci, koji su program pratili preko slušalica, tada su plaćali pretplatu za razliku od sadašnjeg vremena", rekao je glavni i odgovorni urednik Prvog program Radio Beograda Đorđe Vlajić na konferenciji za novinare održanoj u toj medijskoj kući.

Vlajić je podsetio da se program prve dve godine emitovao utorkom, četvrtkom i subotom od 18.45 do 19.45 iz studija u zgradi Prve hrvatske štedionice u Knez Mihailovoj 42, a signal je emitovan iz stanice u Rakovici, na Makišu kod Save.

Program Radio Beograda se na početku sastojao od vesti koje su pisali novinari Politike i Dnevnih novosti, berzanskih izveštaja i muzičkog dela koji je pripremala ekipa Beogradske opere, a 1929. godine počelo je svakodnevno emitovanje programa.

Urednici u Radio Beogradu bili su Ivo Andrić, Ljubomir Simović, Duško Radović, Radomir Konstantinović, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Gordan Mihić, Vladislav Bajac i Aleksandar Gatalica.

Vlajić je naveo da je petominutna emisija Radio Beograda "Srpski na srpskom" postala deo nastavnog programa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Povodom godišnjice je predstavljeno i sedam novih četvorosatnih emisija noćnog programa, koje će trajati od ponoći do 4 sata.

Predstavljena je i nova špica noćnog programa koja će posle 35 godina zameniti kompoziciju Zlatka Manojlovića "Jednoj ženi".

Autor nove špice je urednik u muzičkoj redakciji Radio Beograda Dragomir Stanojević.

Radio Beograd će 1. oktobra 2014. godine proslaviti 90. rođendan.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi