Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijski zakoni ključni za otvaranje pregovora sa EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 09. 2013.

Izvor: Beta, Novi magazin

Medijski zakoni ključni za otvaranje pregovora sa EU

Srpski ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić rekao je danas da su medijski zakoni od ključne važnosti za otvaranje pregovora sa EU i najavio da će oni uskoro sigurno biti doneti. On je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekao i da medijski zakoni neće biti usvojeni u Skupštini Srbije do 16. oktobra, kada se očekuje objavljivanje godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u pristupanju EU. U godišnjem izveštaju EK za 2012. godinu navodi se da treba ubrzati sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja i početak primene akcionog plana za sprovođenje medijske strategije.

 

Kancelarija za evropske integracije juče je saopštila da je od 185 prepruka Evropske komisije, Srbija ispunila 82 odsto, odnosno da nije ispunjeno 29, među kojima su i preporuke za sprovođenje medijske strategije i akcionog plana.

Na osnovu Strategije za reformu medija u Srbiji, koju je Vlada usvojila u oktobru 2011. godine, pripremljeni su nacrti zakona o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim servisima.

Te dokumente trebalo bi da usvoji Vlada, a potom i Skupština Srbije.  Medijskom strategijom predviđena je, između ostalog, obaveza države da izađe iz vlasništva u medijima i da prestane da finansira medije, kao i da vlasništvo u medijima bude transparentno.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

26.09.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 14:46

Bez dobre volje nema uspeha

Svasta. Ministarstvo kulture i informisanja je povuklo nacrte zakona o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima (uslugama, sluzbama), a od obaveznog Izvestaja o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima - nema ni traga ni glasa. Zalosno. Bilo je lako pripremiti ove zakone, samo da je postojala dobra volja i minimalno znanje.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi