Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Đilas i mediji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 09. 2013.

Autor: Batić Baćević Izvor: Politika

Đilas i mediji

„Zini da ti kažem, napiši još jedan komentar o Bus plusu”, rekao je odlazeći gradonačelnik Beograda Dragan Đilas novinaru „Politike” Dejanu Spaloviću dok je ulazio u salu. Nije poznato da li je njegova nedopustiva reakcija izazvana sasvim logičnim pitanjem novinara „Politike” (za koliko je novca prodao akcije u svojoj firmi), nervozom zbog gubitka vlasti u prestonici ili je možda gospodin Đilas zbunjen sve češćim neugodnim novinarskim pitanjima koje tako dugo nije slušao.Ali bi moralo da bude poznato da nijedan lider u Srbiji, bilo iz opozicije ili vlasti, ne sme da se ponaša i ophodi prema novinarima na ovaj način, a posebno ne prema novinaru kuće koja će uskoro 110. rođendan i postoji duže od bilo koje stranke u Srbiji.

 

Veoma je lako naći novinara u Srbiji koji bi mogao da veoma  precizno opiše napad Velimira Ilića na novinara novosadske televizije Apolo, uz detaljnu raspravu da li je čačanski neimar i kikbokser šutnuo samo fasciklu ili novinarsko koleno.

Neuporedivo je teže naći novinara ili licenciranog borca za demokratiju i medijske slobode koji bi se setio da je, nešto kasnije, Nenad Čanak jednoj novinarki novosadskog Dnevnika tokom intervjua uzeo diktafon, razbio ga o pod i uputio niz uvreda.

Možda zbog tog „osećaja liberalne elite“ da proevropski političari ne mogu da vrše pritisak na medije ili zbog blagonaklonog odnosa zapadnih ambasadora prema Zakonu o informisanju i otkazima nepodobnim novinarima, mediji su dugo uglavnom ćutali o slabim tačkama Demokratske stranke, Borisa Tadića ili Dragana Đilasa.

Svako ko danas, u nekoj dokumentaciji, pogleda medije iz aprila 2012. godine mogao bi da pomisli kako je Srbija evropsko ekonomsko čudo, zemlja u koju ulaze milijarde evra, pa mora da uveze stotine hiljada radnika kako bi podmirila glad stranih investitora za radnom snagom.

A onda se vlast promenila i to medijsko udvorištvo se iznenada vratilo kao bumerang demokratama, koji su u čudu gledali kako im njihovi medijski udarnici rade ono što su do juče radili opoziciji.

A sam Dragan Đilas je od jednog od glavnih junaka iz čuvenog izveštaja Verice Barać, koji je postao čuven pošto su o njemu svi pričali a niko ga nije objavio, postao redovna meta nekih listova koji su znali i gde pije kafu, iz koje banke podiže novac  i ko će od njegovih saradnika biti uhapšen.

Takva vrsta medijske vendete mogla bi da pomogne i Đilasu i samoj stranci da se konsoliduju i da privuče deo razočaranih birača, koji su osetljivi kad se opozicija stalno optužuje za sve što ne valja u društvu. Đilasovo vođenje Beogradom je bilo znatno bolje nego što se poslednjih meseci moglo pročitati u nekim tabloidima, ali to ne znači da je bilo tako uspešno kako se proteklih godina čitalo i gledalo u medijima.

DS je učinio ozbiljan napor da sebe svede na stranku malih dometa i velikih alibija, ali mu je vladajuća koalicija ponudila idealnu priliku da se oporavi i postane moćniji nego danas. Ali bi pre toga čelnici morali da nauči da se ponašaju pristojno prema medijima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi