Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Televizijska pretplata pala na 16 odsto
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 09. 2013.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

Televizijska pretplata pala na 16 odsto

U prvih šest meseci ove godine prosečna naplata pretplate za javni servis pala je na 28 odsto, a podaci pokazuju da je u avgustu svoju obavezu izvršilo svega 16 odsto domaćinstava, rečeno je Danasu u Radioteleviziji Srbije. Član Programskog kolegijuma RTS Dejan Gligorijević ističe za naš list da ovi podaci ukazuju da je finansiranje RTSa „potpuno obesmišljeno“ i da je za finansijski kolaps javnog servisa odgovorna država koja je donela Zakon o radiodifuziji sa lošim modelom naplate pretplate.

Gligorijević podseća da je u 2011. naplata pretplate bila između 50 i 60 odsto, dok od 2012. manje domaćinstava plaća struju, time i pretplatu, pa je svoju obavezu prema RTSu izvršavalo svako treće domaćinstvo. „Nažalost, pad priliva sredstava se nastavio i u 2013“, navodi Gligorijević.

Vlada Srbije je, podsetimo, najavila pre nekoliko meseci da će ukinuti pretplatu za javni servis i da će se RTS i RTV finansirati iz budžeta u periodu od dve godine dok se ne pronađe adekvatan model njihovog finansiranja.

Ministarstvo kulture i informisanja više puta je odlagalo predstavljanje Nacrta zakona o javnim servisima koji bi trebalo da to reguliše, tako da se taj dokument do danas još nije pojavio na javnoj raspravi.

„RTS treba da deli sudbinu društva, ali javni medijski servis u funkciji javnog interesa, svuda u svetu - košta. Naša računica se zna, 70 miliona evra prihoda na godišnjem nivou i 17 do 20 miliona evra prihoda od marketinga. Ta kalkulacija je pravljena prema modelu koji je godinama, najkvalitetnijim sadržajem, pokrivao interesovanja svih kategorija stanovništva. Ako nema tih para u državnoj kasi, neće biti ni proklamovanog pomeranja prema vrednostima koje su osnov modernog društva“, napominje Gligorijević.

On dodaje da je EBU - Mreža nacionalnih televizija, koja okuplja 52 uglavnom evropske zemlje, uputila Ministarstvu kulture Srbije sugestije na Nacrt zakona o medijskim javnim servisima uz snažnu podršku pretplati, naknadi ili sličnom modelu ubiranja prihoda od građana, a ne budžetskom finansiranju. „Predstavnici Evropske komisije i OEBSa, u sastavu radne grupe za izradu novog zakona o javnim medijskim servisima, podsetili su Ministarstvo kulture Srbije da je Srbija dužna da omogući RTSu i RTVu način finansiranja koji obezbeđuje njihovu institucionalnu autonomiju. Uporedno evropsko zakonodavstvo afirmiše unapređeni oblik pretplate koji omogućava stabilno i dovoljno finansiranje i garantuje finansijsku autonomiju javnih servisa“, naglašava Gligorijević.

Građani će i dalje davati za javni servis

„Možda treba jasnije reći građanima da ukidanje pretplate ne znači da pojedinac ne daje za finansiranje javnog servisa. On to i dalje čini, samo na drugi način

- iz para koja daje u budžet, bilo preko fiskalnog računa u samousluzi, poreza koji plaća na stan, kuću, zemljište“, objašnjava Dejan Gligorijević iz RTSa.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

24.09.

2013.

Milan [neregistrovani] u 21:23

Cime to rts opravdava pretplatu?

Vrlo dobro se secam programa kakav smo imali osamdesetih i znam kakav program imamo sad - a traziti pare za ovo sad je otimacina, jer za taj novac gledaoci ne dobijaju nikakav sadrzaj. Posto se po kvalitetu program rts-a nimalo ne razlikuje od programa ostalih kanala, nek' se i oni izdrzavaju od reklama.
A to sto pola zemlje placa i kablovsku i pretplatu je narocit biser.

Izvinjavam se sto nema nasih slova, kucam sa telefona.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi