Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Protest emitera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 09. 2013.

Izvor: Fonet

Protest emitera

Nezadovoljni visinom naknada za zaštitu autorskih prava koje se, kako tvrde emiteri, određuju "odokativno", predstavnici radio i televizijskih stanica sa lokalnom frekvencijom iz Kraljeva, Vrnjačke Banje, Valjeva, Boljevca i Kuršumlije, upozorili su državu na hitnu potrebu izmena Zakona o autorskim pravima.

"Nisu nama problem ni Organizacija muzičkih autora Srbije (SOKOJ), ni Organizacija proizvođača fonograma (OFPS), jer je njima zakon omogućio da mogu da nam rade šta hoće", rekao je Slavko Janošević, direktor Kraljevačke televizije (KaTV).

Naknade za autorska prava, kako je objasnio Janošević, ne idu po broju emitovanih muzičkih numera u programu, već po procentu ostvarenog bruto prometa."Kad kupujemo filmove, kupujemo i autorska prava, a ovde plaćamo svi isto: i ja koji emitujem tri pesme, i onaj koji emituje 300 pesama imamo potpuno istu finansijsku obavezu prema SOKOJ i OFPS, što znači da nemamo slobodu ugovaranja", ukazuje Janošević.

Lokalni emiteri upozoravaju da je sistem napravljen tako da iza organizacija za zaštitu autorskih prava stoje država, zakon i sud, a da je snaga emitera jedino u medijima koje imaju.

"Narod je u svojim problemima, pa se neće osvrnuti na naše, ali moja televizija godišnje za ove naknade daje skoro pola miliona dinara, a da za te ogromne pare nemamo nikakvu uslugu", revoltiran je direktor KaTV.

On dodaje da bi rado nabavio originalne snimke svakog autora čije pesme želi da emituje, pod uslovom da mu cena odgovara. "Obraćamo se državi i Skupštini da menja zakon, jer nama, recimo u SOKOJ, ne umeju da objasne ko su njihovi autori kojima plaćamo autorska prava, a pouzdano znam da nisu svi", tvrdi Janošević.

U borbi da prežive i zaštite se od visokih naknada za autorska prava neki lokalni mediji su, prema rečima Slavka Savića, direktora TV Kuršumlija, počeli da, umesto muzike, emituju cvrkut ptica, šum talasa ili fijuk vetra.

Savić kaže da su prinuđeni da prave suvenire, snimaju svadbe, sahrane, emituju umrlice. "U Kuršumliji je od 2000.godine umrlo, ubilo se ili obesilo više od 2.500 ljudi, naplatimo umrlicu 400 dinara i 20 puta je sa telopom emitujemo u toku dana", ilustruje Savić.Kada je Savić organizacijama za zaštitu autorskih prava odneo programske košuljice sa tim podacima upozorili su ga da ne tera šegu sa njima.

Vlasnik kraljevačke Radio-televizije "Melos" Zoran Jovanović smatra da emiterima preostaje jedino da iskažu svoje nezadovoljstvo ispred Vlade Srbije. "Ne znam da li je potrebna tolika radikalizacija našeg problema, ali ne vidim da bilo šta drugo možemo da uradimo ako se sastajemo, naše zahteve stavimo na papir, a onda taj papir odložimo u fioku", poručio je Jovanović.

Jedan od vidova protesta lokalnih emitera biće, kako je najavljeno, izrada zajedničkog džingla, koji bi emitovali svi mediji, kako bi ukazali na neophodnost izmene zakonakoji regulišu oblast naknada za autorska prava.Za dve nedelje, kako je najavljeno, biće organizovan veliki sastanak oko 60 emitera radio i tv stanica iz cele Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi