Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Emiterima niže naknade
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 05. 2009.

Izvor: Politika

Emiterima niže naknade


Regionalne i lokalne radio i televizijske stanice u Srbiji mogle bi da računaju na znatne uštede ukoliko se usvoji predlog Republičke radiodifuzne agencije da se smanje iznosi godišnjih naknada za emitovanje programa.

Nekim emiterima naknade bi bile gotovo prepolovljene, a kod drugih bi procenat umanjenja bio nešto skromniji. Predlog o nižim iznosima, RRA je pre oko mesec dana dostavila Ministarstvu za kulturu, ali konačnu odluku doneće vlada.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, kaže da se ne radi o pukom umanjenju naknada, već se menja način obračuna te naknade. Dosadašnjim pravilnikom predviđeno je da se godišnje naknade za emitovanje obračunavaju tako što su emiteri bili razvrstani u kategorije prema procenjenom broju građana koji prate program u određenom području. Visina naknade zavisila je da li je emiter svrstan u kategoriju čiji program prati do 100.000 stanovnika, ili između 100.000 i 200.000 i tako redom.

Bilo je i slučajeva, napominje Karadžić, kad je stanica sa 104.000 korisnika plaćala naknadu kao za one do 200.000. Nov model obračuna je pravičniji i emiteri će plaćati naknadu u zavisnosti od tačnog broja građana koji mogu da prate program. Takva metodologija obračuna i do sada je važila za nacionalne emitere koji pokrivaju prostor cele Srbije, pa su njihove naknade utvrđene na osnovu zvaničnog popisa stanovništva.

Po novom modelu regionalne televizije iz Niša, umesto dosadašnjih milion i po ubuduće bi plaćale oko 800.000 dinara godišnje. Međutim, naknade za jedan broj lokalnih radio stanica biće i nešto veće od dosadašnjih. U pitanju su mali iznosi, pa oni koji su plaćali godišnje nešto iznad tri hiljade, ubuduće će plaćati oko 4.000 dinara. Tako je pokazala računica. Međutim, Karadžić kaže da će na narednoj sednici Savet RRA predložiti vladi da se naknade za dodatnih pet odsto smanje televizijama na svim nivoima, kako nacionalnim, tako i regionalnim i lokalnim.

M. Petrić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi