Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prijem TV signala u Vojvodini razlikuje se od opštine do opštine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 09. 2013.

Izvor: Dnevnik

Prijem TV signala u Vojvodini razlikuje se od opštine do opštine

Dostupnost radio i TV stanica u Vojvodini razlikuje se od mesta do mesta.

 

Pojedine opštine imaju tu sreću da mogu da prte preko sto domaćih i stranih programa, dok druge, ukoliko nisu priključene na kablovsku mrežu ne mogu da prate čak ni RTS.

To je slučaj u Šidu, gde se uglavnom jedino mogu pratiti TV stanice iz susedne Hrvatske. Bečjci nemaju tih problema, jer njihov kablovski distributer emituje 130, a uskoro će prošiti ponudu na 150 kanala.

Najveći banatski grad nema problema kada je reč o dostupnosti domaćih radio i TV stanica sa nacionalnom frekvencijom. Puno domaćinstava koristi usluge „Srpskih kablovskih mreža” (SBB), tako da osim Javnog servisa Srbije, televizija „B92”, „Pink” „Prva” i „Hepi”, Zrenjaninci mogu da prate i mnoge druge lokalne, regionalne i inostrane televizijske kanale, koji su u ponudi ovog distributera. Cenu usluga plaćaju po cenovniku SBB-a koji važi i za druge gradove u Srbiji.

Za razliku od kanala obuhvaćenih paketima kablovskog distributera, pojedini meštani Zrenjanina, a posebno okolnih sela, imaju problema sa signalima lokalnih, odnosno regionalnih zrenjaninskih televizijskih kuća. S obzirom na to da signal dobijaju preko kućnih antena, programi televizija KTV i „Santos” ponegde su slabije vidljivi. Slična situacija je i sa regionalnom radio stanicom „Zrenjanin”.

Geografski položaj Bečeja u središtu Vojvodine omogućava dobar prijem radio i televizijskog programa s državnim frekvencijama. Kada je na teritoriju najveće potiske opštine stigao lider kablovskog tržišta u Vojvodini, kompanija „Sat – Trakt“, ponuda je obogaćena u Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu i Bečeju.

- Imamo najmanju cenu preplate, programsku ponudu smo prilagodili strukturi stanovništva, analognom televizijom pokrivamo neograničen broj tv aparata u domaćinstvu, digitalna ponuda nam je u rangu sa najboljim provajderima u zemljama EU, internet, čak, ispred nekih zemalja iz EU. Trenutno u digitalnoj televiziji nudimo preko 130 TV kanala, a do kraja godine će taj broj biti preko 150. Sve su to razlozi zbog kojih su se žitelji u bečejskoj opštini opredelili za nas, a mi smo zadovoljni njihovom odgovornošću prema obavezama koje imaju vezano za naplatu naših usluga. Planiramo u najskorije vreme da za duplo povećamo brzine interneta i sa tim brzinama ćemo biti konkurentni i evropskim provajderima, a u planu nam je da korisnicima ponudimo i fiksnu telefoniju - rekao je generalni menadžer „Sat – Trakta” Ilija Stjepanović.

U sklopu kablovskog distributivnog sistema „Sat – Trakt” je i lokalna kablovska medijska kuća „Tisa Info Kanal”, koja emituje samostalni informativno-komercijalni program na srpskom i mađarskom jeziku u oko 10.000 domaćinstava.

Radio Bečej je počeo da emituje program 1991. godine kao prva nezavisna radio stanica u Vojvodini, koju su osnovali građani, društvena preduzeća i samostalni privrednici. Udruživanjem s partnerom „PIR” iz Mađarske 2007. godine punopravni naslednik Radio Bečeja postao je komercijalni Radio Aktive, koji obuhvata informativne, obrazovne, naučne i zabavne sadržaje. Ciljna grupa su im slušaoci između 19 i 39 godina, a u strukturi muzičkog programa strana muzika popunjava 70 odsto, 20 procenata je domaća, a preostalih 10 mađarska muzika.

U Šidu, svi oni koji nisu priključeni na kablovsku televiziju, već imaju kućne antene, ne mogu da prate ni jedan drugi kanal osim hrvatskih HRT1, HRT2 i RTL, kao i manje poznate kanale iz susedne Hrvatske. Po podacima, od 17.000 stanovnika, na kablovsku televiziju priključeno je njih 4.000 i samo oni mogu da prate kanale RTS-a.

Inače, kablovska televizija može da se prati samo u Šidu, a ne i u drugim mestima ove opštine, jer je izgradnja tv priključaka veoma skupa, a kako smo saznali u U Radio Šidu oni neće ulagati u proširenje kablovske televizije na preostalih 18 mesta.

Što se tiče mesečne obaveze za kablovsku televiziju, većina stanovnika se slaže da je 936 dinara prihvatljiva cena, ali im nije po volji što treba da plate i 500 dinara za Javni servis, jer smatraju da na taj način u stvari duplo plaćaju gledanje televizije. Naročito se to odnosi na one koji nemaju kablovsku televiziju i ove programe ni ne mogu da prate, te oni apeluju na nadležne da pojačaju signal kako ne bi bili orijentisani samo na hrvatske programe.

Kablovski operater „Sat Sistem” postvio je mrežu u čitavom gradu i dva naseljena mesta. Zbog oko 70 programa čiji se dobar deo ne može pratiti klasičnim antenama, većina Belocrkvana koristi njegove usluge. Najgledaniji su sportski programi, serije i filmski kanali. TV se gleda gotovo čitavog dana, a domaćice su pokazale veliko interesovanje za kanal „24 časa kuhinja” koji od nedavno mogu da prate.

Informativne programe prate stariji građani, mladi su za ovu temu nezainteresovani. Na televizijama sa nacionalnim pokrivanjem najčešće su gledane serije i rialiti programi. Od vojvođanskih televizija prati se prvi program RTV, i to samo oni koji koriste usluge kablovksog operatera i regionalni TV „Banat” iz Vršca. Drugi program RTV nije m oguće pratiti, jer nema signal, a ni kablovksi operater ne emituje svoj program. Neke ideje postoje, a kada će se i kakao realizovati za sada nije izvesno.

Radio se sluša na svakom mestu, kod kuće, u automobilu, kafićima, prodavnicama i ako je moguće na poslu. Retko se slušju jevni servisi. Komercijalne radio stanice su slušanije. U Beloj Crkvi postoji i loklani radio JIP „BC Info” koji emituje program već 15 godina, ali nikada u svojoj istoriji nije bio manje slušan. Nestručnim vođenjem poslednjih pet godine, ostao je bez sadržaja iz oblasti sporta, obrazovanja, kulture i zabave, a informativni program je sveden na aktivnosti predstavnika lokalne vlasti, a i to ne uvek. Zato se slušaoci okreću drugim emiterima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi