Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EPS prelio naše pare na račun RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 09. 2013.

Autor: Suzana Lakić Izvor: Blic

EPS prelio naše pare na račun RTS

Potrošači koji su preplatili dug za struju ponovo imaju problem, jer na avgustovskom računu ne stoji i visina preplate. Praktično, građani koji su dugovali za struju hiljadu dinara, a uplatili 1.200, preplatu su, umesto EPS dali RTS. U EPS kažu da problem postoji samo u Beogradu, a u EDB-u da novac neće biti vraćen onima koji nisu plaćali pretplatu za televiziju.

 

Višak novca koji su građani uplatili za struju tako im neće smanjiti račun za kilovate, već dug za RTS pretplatu, koju plaća oko 30 odsto korisnika.

Praktično, štetu neće trpeti oni koji su redovno plaćali televiziju, ali hoće svi koji su izbegavali obaveze prema RTS-u.

U Elektrodistribuciji Beograd kažu da nije u pitanju sistemska greška i da uvek postoje pojedinačni slučajevi čiji računi nisu u redu. Pojašnjavaju da njihove službe mogu da uoče grešku i da je isprave, ali da to čine i na zahtev potrošača.

Na pitanje, međutim, kako će vratiti novac građanima koji nisu plaćali pretplatu za RTS, a koji su prethodni mesec uplatili više za struju, odgovaraju - nikako.

Sistem je napravljen tako da sve uplate veće od duga za struju automatski idu RTS-u - kažu u EDB-u za „Blic“.

U petak smo tražili izjašnjenje od EDB-a zbog toga što pretplata nije iskazana kako treba, ali nismo dobili odgovor - odgovaraju iz EPSa za „Blic“ i dodaju da su se pripremili za pune šaltere, i da su već postavili dodatni prostor za reklamacije.

Dejan Vasić, prvi čovek „EPS snabdevanja“, ne spori da je prilikom prebacivanja preplate novac prešao na dug prema televiziji.

Ta sredstva su sada uplaćena RTS, a mi ćemo biti u manjku. Imamo primedaba i od čelnika RTS jer i oni misle da je bilo neregularnosti - objašnjava Vasić.

Juče se oglasio i zaštitnik građana Saša Janković upozoravajući da dešavanja u vezi s računima predstavljaju kršenje prava građana. Prema njegovim rečima, ti računi ne sadrže elementarni podatak - obaveštenje o visini preplaćenog iznosa, niti napomenu da su za navedene iznose automatski umanjena nova dugovanja potrošača.

To je korak unazad u kvalitetu rada administracije. Propuštena je prilika da se reorganizacijom infrastrukturnog javnog preduzeća i početkom rada „EPS snabdevanja“ otklone do sada uočeni nedostaci u radu - rekao je Janković.

„Na nivou statističke greške“

Verujem da je iznos koji je EPS prebacio RTS od preplaćenih računa za struju više na nivou statističke greške nego ozbiljnije materijalne koristi za Javni servis. Nema baš toliko građana koji su preplatili račun za struju da bi to uticalo na stanje naših finansija, kaže za „Blic“ Aleksandar Tijanić, direktor RTS.

Tijanić podseća i da je ugovor koji Javni servis ima sa EPS-om takav da se, prilikom uplata, prvo namiri dugovanje za struju, pa tek nakon toga, ako ostane novca, on ide za RTS pretplatu.

Ugovor je jednostavno takav da građanin, i da hoće, ne može da plati manje račun za struju i izmiri svoju obavezu prema RTS-u.To je i jedan od razloga izrazito male naplate TV pretplate i nastajanja duga od nekoliko miliona evra, a koje EPS ima prema nama. Ovoga puta pojavila se u tom njihovom reorganizovanju ta stavka preplata računa za struju i verovatno je neki činovnik, po automatizmu, primenio suprotni mehanizam i prebacio nam novac - zaključuje Tijanić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi