Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji kao voda i vazduh
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 09. 2013.

Izvor: Beta, Pregled

Mediji kao voda i vazduh

Počela konferencija OEBS-a o sedmoj sili u Jugoistočnoj Evropi.

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušoti izjavio je juče otvarajući regionalni medijski skup u Tirani da je nova albanska vlada rešena da gradi otvorene i konstruktivne odnose sa svim susedima i zemljama u regionu i da očekuje od medija da to tome doprinesu.

Bušati je učesnike treće konferencije OEBS-a o medijima u Jugoistočnoj Evropi (SEEMC) pozvao da svojim preporukama i predlozima pomognu novoj albanskoj vladi da unapredi slobodu medija i slobodu izražavanja u skladu sa standardima OEBS-a.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović ocenila je na početku skupa da sloboda medija ne podrazumeva samo usvajanje odgovarajućih zakona već i njihovu primenu i transparentnost u procesu njihovog donošenja.

Mijatović je ocenila da su sloboda medija i izražavanja pogoršane širom regiona, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, navodeći da se novinarima i danas preti, hapse ih, batinaju i zatvaraju, dok ubistva novinara godinama ostaju nerasvetljena.

Predstavnica OEBS-a naglasila je da su mediji opšte dobro kao voda i vazduh i da se problemi i izazovi s kojiam se suočavaju mediji u regionu moraju rešavati, a ne negirati.
Ona je izrazila nadu da će rasprave tokom dvodnevnog skupa u Tirani pomoći da se nađu odgovori na neke klučne izazove i dileme.

Učesnici treće konferencije OEBS-a o medijima u Jugoistočnoj Evropi u više odvojenih sesija raspravljaju o statusu i finansiranju javnih servisa, regulatornim telima, digitalizaciji, važnosti medijskog zakonodavstva za obezbeđivanje nezavisnosti medija, pozitivnog okruženja i medijskog pluralizma, izazovima onlajn novinarstva, istraživačkom novinarstvu, transparentnosti vlasništva.

Na skupu učestvuje više od 180 predstavnika medija, civilnog društva, državnih institucija i univerziteta iz svih zemalja regiona, kao i veliki broj međunarodnih eksperata.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi