Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Korhec: Vlada Srbije odgovorna za RTV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 08. 2013.

Izvor: RTV

Korhec: Vlada Srbije odgovorna za RTV

Pokrajinski savet nacionalnih zajednica je još 12. jula poslao na 50 adresa dopis sa kojim se zahteva da se sredi finansijska situacija u pokrajinskom javnom servisu. Niko se do sada nije odazvao na ovaj apel. Radio Televizija Vojvodine pored srpskog jezika, građane pokrajine informiše i na devet jezika nacionalnih zajednica i time omogućava informisanje na maternjem jeziku, što je ustavom zagarantovano pravo.

Predsednik Nacionalnog saveta Rumuna Daniel Petrović smatra da je pomoć RTV-u potrebna odmah.

"Upravo nefinansiranjem iz budžeta, ugroziće se rad svih redakcija na jezicima manjina i mislim da to ne bi bilo dobro to je jedna loša poruka i prema manjinama ali i prema nekim procesima integrisanja u Evropi", ocenio je Petrović, dodajući da se "svakim danom, prosto tim nečinjenjem RTV Vojvodina dovodi u jako tešku situaciju".

Predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova Makanova smatra da finansiranje RTV-a iz budžeta može da ugrozi nezavisnost ovog medija, ali pošto je opstanak ovako značajne pokrajinske institucije trenutno najvažniji, i ovaj način finansiranja je trenutno prihvatljiv.

"Doprinosi očuvanju nacionalnog identiteta kulturnog, da ne kažem jezičkog, standardi književnog jezika, gde možemo da čujemo? Samo na Javnom servisu Vojvodine", istakla je ona.

Prema mišljenju Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca do loše situacije u RTV-u doveo je niz pogrešnih političkih odluka od strane vrha republičke vlasti.

"Smatram da oni koji su doveli do ove situacije treba da preuzmu odgovornost, a to je predsednik republike, premijer i njegov zamenik. I RTV bi trebao da dobija pomoć, dok se ne krene sa finansiranjem iz budžeta, a republička Vlada bi trebala da isplati i zaostale dugove RTV-a, jer nije Pokrajina dovela do ovog stanja", upozorio je Korhec.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi