Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dva javna servisa - dva aršina Vlade
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 08. 2013.

Izvor: RTV

Dva javna servisa - dva aršina Vlade

Evropski pokret u Novom Sadu pozvao je predstavnike Vlade Srbije da ne testiraju strpljenje građanki i građana Vojvodine, da Radio-televiziju Vojvodine ne razdvajaju od Radio-televizije Srbije.

Kako se kaže u današnjem saopštenju, "loptu ne treba prebacivati u dvorište Vlade Vojvodine kojoj su ruke po ovom pitanju svezane, da od budžetskog finansiranja odustanu i pretplatu, kao najbolje i najefikasnije rešenje, ostave".

"U istom danu u kojem je Radio-televizija Srbije objavila da je svoje redove obogatila sa nova 83 zaposlena, u medijima se pojavila informacija o mogućem prestanku rada pokrajinskog javnog servisa, Radio-televizije Vojvodine", kaže se u saopštenju.

Postavlja se pitanje kako je moguće da, dok se jedan javni servis gasi, drugi istovremeno širi, a vežu ih zajednički finansijski problemi.

"Šta se krije iza ovakve poruke Beograda i ko stoji iza prećutnog dogovora Vlade Srbije i Radio-televizije Srbije o mesečnom 'pomaganju' od blizu 2.000.000 evra. Da li je ovo samo još jedan u nizu koraka ka tihom gašenju autonomije Vojvodine?", pita Evropski pokret.

Evropski pokret ocenjuje da je izjava prvog potpredsednika Vlade Srbije o ispunjenju predizbornog obećanja i ukidanju pretplate demagoška i populistička i da, kako se navodi, "istu danas plaća po koji zalutali građanin".

Pokret izražava nadu, da će prvi potpredsednik Vlade Srbije, kako se kaže se u saopštenju," pokazati makar i deo entuzijazma koji ga je krasio u trenutku rešavanja duga sportskog društva Crvena zvezda, ne štedeći tada novac poreskih obveznika i ocenjuje da Vlada Srbije ne želi da shvati značaj koji RTV ima za Vojvodinu, što uzimajući u obzir ko u njoj sedi potvrđuje onu staru da odelo ne čini čoveka.

"Razumemo da je predsednik Vlade Srbije razočaran jer Miljacke u programskoj šemi pokrajinskog javnog servisa nema pa da ga zato Petkazanje, Radar, Državni posao, Dokument, Politbiro, Brazde, Akademac, Kad zazvoni, Gruvanje i ne zanimaju", objašnjava se u dopisu.

Dalje se tvrdi da je nesporno da građanke i građani Vojvodine svoj javni servis žele, podržavaju ga u njegovom nastojanju da obezbedi kvalitetan obrazovni, kulturni i informativni program uz argument da je naplativost pretplate do početka ove godine na području Vojvodine iznosila visokih 70 procenata i postavlja pitanje da li će komercijalne televizije preuzeti na sebe obavezu da kroz programske sadržaje štite prava preko 25 nacionalnih ili etničkih zajednica koje u Vojvodini žive a što je RTV do sada odgovorno i profesionalno sprovodila.

"Da li je ostavljanje blizu 1400 zaposlenih na ulici nova ekonomska politika Vlade Srbije koja treba da dovede do smanjenja nezaposlenosti? Hoće li i može li Vlada da reši i jedan gorući problem, a pitanje RTV to svakako jeste, ili ćemo se i narednih godinu dana rekonstruisati i baviti ko je i kakvo prolazno vreme imao", pita se Evropski pokret u svom saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi