Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS – pet i po decenija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 08. 2013.

Autor: Milka Milovanović Izvor: Akter

RTS – pet i po decenija

U dokumentaciji RTS-a nalazi se više od 650.000 filmskih i 40.000 video zapisa, četiri miliona stranica tekstualnih i 15.000 fono zapisa, 550.000 fotografija i slajdova.

Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću gledati, tražeći pogledom svoje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške – ovako je jednom prilikom novinar Mića Orlović opisao trenutke koji su ušli u istoriju Radio-televizije Srbije, kada je 28. avgusta 1958. vodio prvi TV Dnevnik informativno-političkog programa. Dnevnikom iz studija na Beogradskom sajmu, Televizija Beograd počela je emitovanje programa.

Bilo je to pre 55 godina. Od tada do danas, slikom i rečju televizija je sačuvala od zaborava sve što je bilo značajno na ovim prostorima. Za ovih pet i po decenija televizija je zabeležila sve značajne događaje kod nas, a u njenoj dokumentaciji nalazi se više od 650.000 filmskih i 40.000 video zapisa. Uz više od četiri miliona stranica tekstualnih i 15.000 fono zapisa, tu je i 550.000 fotografija i slajdova.

Radio-televizija Srbije je pod današnjim imenom osnovana 1. januara 1992. godine. Krajem 2005. RTS je počeo transformaciju u Medijski javni servis Srbije, a preko UJRT-a punopravan je član Evropske radiodifuzne unije.

Ova medijska kuća izrasla je iz nekadašnje TV Beograd, koja je širenjem dobila dva nova programa: Drugi, inače prvi kolor-program na prostorima bivše SFRJ, koji je počeo emitovanje 31. decembra 1971, i Treći, omladinski kanal, koji je radio od 1. jula 1989. do 1. maja 2006. Emitovanje satelitskog programa počelo je 14. maja 1991, tri godine kasnije, u martu, uveden je teletekst, a prva internet prezentacija startovala je za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine.

Odskora RTS poseduje i licencu za sertifikaciju kablovskih distributivnih i tzv. zajedničkih antenskih sistema.

RTS danas emituje četiri televizijska i isto toliko radio programa, ima produkciju nosača zvuka (PGP), muzičku produkciju (narodni, zabavni, džez, simfonijski orkestar i hor, i dečji hor „Kolibri)“, kao i izdavačku delatnost.

Pre osam godina RTS je transformisan u Medijski javni servis, koji se finansira putem pretplate.

Takav način finansiranja, zbog niske stope naplate pretplate, trebalo bi da bude promenjen novim zakonom o javnim servisima, čijim nacrtom je predviđeno da dva javna medijska servisa u Srbiji – RTS i RT Vojvodine budu finansirana iz budžeta.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi