Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pajtić: Borićemo se za RTV
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 08. 2013.

Izvor: Pregled

Pajtić: Borićemo se za RTV

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je juče na otvaranju Festivala folklornog stvaralaštva Rusina u Kucuri, da će se Vlada Vojvodine i dalje boriti za opstanak Radio-televizije Vojvodine, za stečena prava i za programe na jezicima nacionalnih zajednica, saopštio je danas Biro pokrajinske vlade za odnose s javnošću. „Danas nije lako sačuvati stečeno pravo i zbog toga se svi zajedno moramo truditi da u Vojvodini svako bude u prilici da sa ponosom kaže da je Srbin, Mađar, Rusin, Slovak, Hrvat, Rumun, bez bojazni od toga na koji način će neko reagovati“, rekao je Pajtić otvarajući sinoć festival „Kucurska žetva“.

 

U Vojvodini „mnogo pažnje poklanjamo tome da se sačuva posebnost svake zajednice, a istovremeno sve te kulture, jezici, muzike, kulinarstvo, prepliću se, i na jedan poseban način čine jedinstvenu celinu“, rekao je Pajtić.

On je naglasio da je veoma važno „da negujemo ono što su naši preci pre nekoliko vekova doneli kao veliko bogatstvo, nezavisno od toga odakle su došli“.

Pajtić je zahvalio Rusinima što na „veličanstven način čuvaju svoju tradiciju i baštinu“ i dodao da je Vlada Vojvodine uvek bila partner u očuvanju i unapređenju kultura svih naroda i svih zajenica koje na ovim prostorima žive.

„Kucurska žetva“ je tradicionalna manifestacija, koja se ove godine održava u okviru obeležavanja jubileja - 250 godina otkada su se Rusini doselili u Kucuru. U okviru te manifestacije, kako se navodi u saopštenju, obeležen je i vek od izvedbe prve predstave na rusinskom jeziku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi