Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTV: Nastavljamo, krajnjim naporom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 08. 2013.

Autor: E. D. Izvor: Dnevnik

RTV: Nastavljamo, krajnjim naporom

Radio-televizija Vojvodine saopštila je juče da nastavlja rad i pored toga što je u najtežoj finansijskoj situaciji od nastanka. Povodom vesti da RTV od 1. septembra prekida emitovanje redovnog programa, rukovodstvo te medijske kuće navelo je da se krajnjim naporima i zalaganjem zaposlenih održava kontinuitet emitovanja radijskog i televizijskog programa po utvrđenim planovima, a slušanost i gledanost i dalje rastu.

“Imajući u vidu da je priliv prihoda od pretplate tokom avgusta gotovo prekinut, menadžment RTV-a izražava očekivanje da će Vlada Srbije u najkraćem roku obezbediti rešenje kojim će se proizvodnja programa osigurati pod istim uslovima kao i u RTS-u”, navedeno je u saopštenju.

Tim povodom oglasila su se i novinarska udruženja. NUNS i NDNV traže od Republičke vlade da “pod hitno” pronađe modus i obezbedi “urgentnu pomoć” RTV-u koji je u katastrofalno lošoj finansijskoj situaciji.

“Ukoliko taj medijski javni servis, zbog ogromnih dugova koji su posledica nebrige državnih organa, drastično redukuje program od 1. septembra kako je to najavljeno – to će biti ne samo udarac na medijsku scenu i manjinska prava nego i poraz države”, piše u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da su “izjave pojedinih političara o ukidanju pretplate doprinele da se nivo naplativosti pretplate dodatno smanji, čime je opstanak javnih servisa doveden u pitanje”.

U posebno lošoj situaciji našao se RTV jer je rebalansom republičkog budžeta za 2013. godinu ta kuća diskriminisana, tvrdi se u saopštenju.

Iz Udruženja novinara Srbije pozivaju Vladu da finansijski i bez odlaganja pomogne RTV-u, ali i RTS-u, i da što pre bude donet zakon koji će obezbediti finansijsku nezavisnost javnih servisa. UNS smatra da u uslovima besparice javni servisi srljaju u tzv. grčki scenario, odnosno gašenje javnih servis, pa osnivanje novih, što ne bi bilo dobro rešenje, pa očekuje da Vlada, zajedno s menadžmentima RTS-a i RTV-a na vreme obezbedi socijalni program za višak zaposlenih.

UNS tvrdi da su Vlada i Ministarstvo kulture najodgovorniji što kasni donošenje zakona koji bi osigurao finansiranje javnih servisa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi