Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Scenario za medijsku maglu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 08. 2013.

Izvor: Danas

Scenario za medijsku maglu

Redakcijski komentar

Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine mogli bi doživeti sudbinu koja bi ličila na grčki scenario, odnosno ukidanje državne televizije. Tako je glasila prognoza jednog od članova Radne grupe za izradu zakona o javnim servisima. Potvrda tog stava došla je ubrzo u najavama da bi RTV mogla već od 1. septembra da prekine emitovanje programa, jer je zadužena za oko osam miliona evra. Ostao bi samo informativni sadržaj.

To je, logično, izazvalo nezadovoljstvo Brisela, odnosno institucija EU koje se bave slobodom medija, jer je ta televizija veoma važna za multietničnost Vojvodine, pošto emituje program na deset jezika nacionalnih zajednica.

Glavni razlog zašto građani Srbije ne plaćaju pretplatu, a naplata je najveća u Vojvodini, pa otud i čuđenje zašto je RTV u tako lošem stanju, nalazi se u navodno nekvalitetnom sadržaju, brojnim reprizama i u lošem informativnom programu.

Pojedini neće da plaćaju pretplatu zbog navodne političke obojenosti RTS, bez obzira na to što je plaćanje TV pretplate zakonska obaveza još od 2003. A izjave političara i namera da se ukine pretplata doprineli su da se nivo naplativosti dodatno smanji, čime je opstanak javnih servisa dodatno doveden u pitanje.

Zanimljivo je da ni Radna grupa koja radi na izradi medijskih zakona nikada od vlasti nije dobila odgovor na pitanje zašto se odustaje od pretplate, odnosno naknade i prelazi na finansiranje iz državnog budžeta. Odgovor na ovo pitanje je krajnje jednostavan.

Od pretplate se odustaje jer je deo predizbornih obećanja vladajuće Srpske napredne stranke. Drugo je pitanje da li će vlast pokleknuti pred pritiskom Brisela da se pretplata ne ukida. Osnovni argument iz Brisela je da nema razloga za ukidanje pretplate jer javni servisi iovako imaju dosta stabilne izvore prihoda.

Druga bojazan Evropljana odnosi se na ne baš tako veselo iskustvo sa nekadašnjom Miloševićevom državnom televizijom, koja je bila u službi njegove partije - SPS.

Preciznije, na mogućnost da vlast po starom običaju - veži konj gde ti gazda kaže - odluči da izvrši uticaj na uređivačku politiku javnog servisa i traži da se o nekim temama ne otvara javna polemika.

Najblaže rečeno, da na određene pojave u društvu "zažmuri na jedno oko". Ipak, poznajući naše političare, ne bi bilo nemoguće da se traži i da zažmure na oba oka i usput okrenu glavu na drugu stranu.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi