Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTV neće prekinuti emitovanje programa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 08. 2013.

Autor: V. Aranđelović Izvor: Politika

RTV neće prekinuti emitovanje programa

Vest da će Radio-televizija Vojvodine (RTV) od septembra prekinuti emitovanje programa zbog finansijskih teškoća, nadležni u ovoj medijskoj kući juče su demantovali. I pored toga što je pokrajinski javni servis „u najtežoj finansijskoj situaciji od njenog nastanka, program se emituje po utvrđenim planovima”, saopštavaju nadležni u ovoj televiziji.

Finansijske probleme posebno je otežala činjenica da je priliv novca od pretplate u avgustu skoro prekinut.

Nadležni u Ministarstvu kulture i informisanja nisu odgovorili na pitanje „Politike” šta će preduzeti kako bi RTV izbegla „grčki scenario” po kome je vlada te zemlje, zbog mera štednje, prvo ugasila, pa osnovala novu državnu televiziju.

Dušan Jakovljev, predsednik odbora za informisanje Skupštine Vojvodine, izjavio je juče da Vojvodina zbog svojih specifičnosti ne može da opstane bez javnog servisa i da su šanse da RTV preživi svedene na nulu ako u Beogradu ne promene odnos prema pokrajinskom javnom servisu. Takođe, on je objasnio i da je skupština Vojvodine uputila pokrajinskoj vladi sugestije i predloge o tome kako da se ova dramatična situacija reši u razgovorima sa Vladom Srbije.

Zaposleni u RTV kažu da su uslovi u kojima rade teški: poslednja primljena plata bila je majska, program proizvode uz pomoć opreme kojoj je odavno istekao rok trajanja, pristižu neizmireni računi za stanarinu (RTV od rata 1999. nema svoj radni prostor), struju...

– U redakciji svaki papir štampamo sa obe strane, sa događaja se često vraćamo bez materijala, jer kasete ne rade... Mnogi stalno zaposleni su na bolovanjima, bez nade da će primiti platu. Zbog toga tri puta više rade oni koji imaju privremeni ugovor – pričaju za „Politiku” zaposleni u RTV.

Autorka emisije „Dokument”, Eržika Pap-Reljin, kaže da je mogući izlaz iz teške situacije u rešenjima koja bi mogla da ponudi Vlada Srbije.

– Ne bih se složila sa pričom da je finansiranje iz budžeta javnih servisa suprotno od onoga što Brisel od nas očekuje. Javni servis Mađarske je državni, takođe i Slovačke – kaže Eržika Pap-Reljin.

Sastanak menadžmenta RTS i RTV sa republičkom i pokrajinskom vladom, na kome bi se pronašao minimalni finansijski nivo za rad tih medijskih kuća, jedini je način da se prebrode teškoće, smatra generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović.

– Ne vidim nijedan razlog zašto i Vlada Vojvodine ne bi pomogla, s obzirom na to da je 70 odsto prihoda od pretplate sa teritorije pokrajne odlazio RTV – kaže Brajović i apeluje na građane, da bez obzira na najave političara, plaćaju pretplatu kako bi sačuvali kvalitetno informisanje.

Izlazak iz krize javnih servisa nije moguće bez budžetske intervencije, smatra i potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić, i naglašava da istovremeno treba pronaći i mehanizam kako bi se sačuvala njihova nezavisnost u radu.

– Najodgovorniji za ovakvu situaciju su skupštinska tela koja rukovode javnim servisima, a potom skupština i vlada koji kasne sa donošenjem neophodnih zakona – upozorava Janjić.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi