Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Javni servisi Srbije i Vojvodine bore se sa sve većim finansijskim problemima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 08. 2013.

Autor: J. S. - I. M. Izvor: Večernje novosti

Javni servisi Srbije i Vojvodine bore se sa sve većim finansijskim problemima

Uprkos najavama i spekulacijama da će Radio-televizija Vojvodine od 1 septembra prekinuti program, rukovodstvo tog javnog medijskog servisa saopštilo je juče da se krajnjim naporima i zalaganjem zaposlenih emituje program.

Ozbiljna finansijska kriza potvrđena nam je i u Radio-televiziji Srbije, koja je pre 55 godina, na jučerašnji dan počela emitovanje programa.

Obe kuće su u teškoj materijalnoj situaciji, novca nema dovoljno za zarade i produkciju programa. Uglavnom su obustavljeni novi projekti, ali se program emituje.

- Pošto je priliv prihoda od pretplate tokom avgusta gotovo prekinut, menadžment RTV očekuje da će Vlada Republike Srbije u najkraćem roku obezbediti rešenje, kojim će se proizvodnja programa u tom javnom servisu osigurati pod istim uslovima kao i u Radio-televiziji Srbije - saopšteno je iz RTV.

Predsednik Odbora za informisanje Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je da RTV mora da opstane i nađe način da radi kvalitetnije nego do sada.

- Nedvosmislen stav poslaničke većine je da mora da se pronađe način da ovaj javni servis opstane i da se reše problemi koji su stari duže od dve decenije - rekao je Jakovljev.

Kao posledica teške situacije u RTS, potvrdio je za „Novosti“ generalni direktor Aleksandar Tijanić, novinari se već premišljaju o prelasku kod konkurencije.

- Osam novinara obavestilo me je da im komercijalne televizije nude duplo veće plate, ali samo jedan, i to ne TV lice, odlučio je da ode - kaže Tijanić.

Država za primanja zaposlenih na RTS-u izdvaja nešto manje od dva miliona evra, ali nedostaje još pola miliona da bi platu nesmetano primalo oko 4.000 zaposlenih.

U RTS-u saznajemo da od pretplate prihoduju 2,6 miliona evra mesečno i još milion i po od marketinga, ali upućeni objašnjavaju da to nije dovoljno za nove programe, sportske prenose i druge TV sadržaje, pa se manjak para odrazio i na gledanost.

Nema serija, ni sporta

U ovakvim uslovima javni servis sve teže plaća sportske prenose, jer za jednu olimpijadu ili fudbalsko prvenstvo treba tri miliona evra, a za utakmicu reprezentacije 50.000 do 100.000 evra. Para nema ni za snimanje novih serija.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi