Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTV: Pretplata prekinuta, Vlada hitno da reši problem
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 08. 2013.

Izvor: RTV, Beta, FoNet, Čitaj mi

RTV: Pretplata prekinuta, Vlada hitno da reši problem

Radio-televizija Vojvodine saopštila je danas da je priliv prihoda od tv pretplate tokom avgusta gotovo prekinut, te zbog toga menadžment ovog javnog servisa očekuje da će Vlada Republike Srbije u najkraćem roku obezbediti rešenje kojim će se proizvodnja programa RTV osigurati pod istim uslovima kao i u Radio-televiziji Srbije.

Povodom vesti objavljenje u današnjim medijima da RTV od 1. septembra 2013. godine prekida emitovanje redovnog programa, rukovodstvo tog javnog medijskog servisa saopštava da se krajnjim naporima i zalaganjem zaposlenih održava kontinuitet emitovanja i radijskog i televizijskog programa.

U saopštenju se ukazuje  da je ova kuća danas u najtežoj finansijskoj situaciji od njenog nastanka, ali da se, i pored toga, program emituje po utvrđenim planovima, a slušanost i gledanost i dalje rastu.

Jakovljev: RTV mora da opstane

Predsednik odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je danas da je stav ove institucije da Radio-televizija Vojvodine (RTV) mora da opstane i nađe način da radi kvalitetnije nego do sada.

"Nedvosmislen stav poslaničke većine je da mora da se pronađe način da ovaj javni servis opstane i da se reše problemi koji su stari koliko i takozvani 'Miloševićev ustav' donet devedesetih, kada je i počeo sunovrat ove medijske kuće", rekao je Jakovljev.

On je ocenio da Vojvodina zbog svojih specifičnosti ne može da opstane bez javnog servisa i da su šanse da preživi svedene na nulu, ukoliko Beograd ne promeni svoj odnos prema RTV.

Jakovljev je podsetio da je televizijska pretplata u Vojvodini uvek plaćana u većoj meri nego u ostatku Srbije i dodao da bi se "plaćala još više kada bi građani znali da taj novac ide njihovom javnom servisu".

"Ni građani, kao vlasnici i korisnici tog javnog servisa, ni zaposleni u RTV-u, ali ni mi u Skupštini i Vladi Vojvodine, nemamo predstavu na koji način te pare idu i na koji način se vraćaju i to predugo traje", rekao je Jakovljev.

On je podsetio da RTV radi u neodgovarajućim uslovima od NATO bombardovanja 1999. godine do danas, jer nema svoju zgradu i prostorije, koja je u bombardovanju porušena.

Jakovljev je kazao da je Skupština Vojvodine uputila Vladi Vojvodine sugestije i predloge o tome kako da se ova dramatična situacija RTV-a reši u razgovorima sa Vladom Srbije, te da im "ostaje samo da čekaju odgovor".

"Ne čekamo skrštenih ruku. Nastavićemo da zahtevamo da Javni servis Vojvodine bude finansiran na isti način kao i Javni servis Srbije, a pokušaćemo i da organizujemo zajedničku sednicu odbora za informisanje obe skupštine, kako bi i na taj način pokušali da nađemo adekvatna rešenja", dodao je Jakovljev.

NUNS i NDNV: Hitno pomoći RTV-u

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) "zahtevaju od republičke vlade da pod hitno pronađe modus i obezbedi urgentnu pomoć Javnom servisu Vojvodine koji se nalazi u katastrofalno lošoj finansijskoj situaciji".

"Ukoliko ovaj medijski javni servis, zbog ogromnih dugova koji su posledica nebrige državnih organa, drastično redukuje program od 1. septembra kako je to najavljeno – to će biti ne samo udarac na medijsku scenu i manjinska prava, nego i poraz države", ukazuju NUNS i NDNV u zajedničkom saopštenju.

Ukazujući da ništa do sada nije učinjeno po pitanju stabilnog finansiranje ove medijske kuće, NUNS i NDNV ocenjuju da je time RTV gurnuta na sam rub opstanka.

Opstanak javnih servisa doveden je u pitanje i izjavama političara o ukidanju pretplate, smatraju NUNS i NDNV, jer su one doprinele da se nivo naplativosti pretplate dodatno smanji.

U posebno lošoj situaciji našla se RTV, jer je rebalansom republičkog budžeta za 2013. godinu, prema stavu NUNS i NDNV, ova kuća diskriminisana.

Dok je za RTS obezbeđeno 2,4 milijarde dinara u vidu pozajmice, Javni servis Vojvodine se nije našao među budžetskim stavkama, napominju NUNS i NDNV.

UNS: Vlade Srbije i Vojvodine da hitno pomognu RTS-u i RTV-u

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Vlade Srbije i Vojvodine da bez odlaganja finansijski pomognu javnim servisima- RTS-u i RTV-u, koji posluju u najtežim uslovima od svog osnivanja i da što pre bude donet zakon koji će obezbediti finansijsku nezavisnost javnih servisa.

UNS smatra da u uslovima besparice javni servisi srljaju u tzv. "grčki scenario" (gašenje javnih servisa pa osnivanje novih) što ne bi bilo dobro rešenje, pa očekuje da Vlada zajedno sa menadžmentima RTS-a i RTV-a na vreme obezbedi socijalni program za višak zaposlenih, stoji u saopštenju UNS-a.

UNS ističe da su Vlada i Ministarstvo kulture najodgovorniji što kasni donošenje zakona koji bi osigurao finansiranje javnih servisa.

Istovremeno, kako se ocenjuje, vlast je odgovorna što građani sve manje plaćaju pretplatu jer su političari javno obećali da će se u narednih nekoliko godina RTS i RTV finansirati iz budžeta, odnosno da vlast „neće uvoditi nove namete građanima“.

UNS apeluje na građane da dok ne bude usvojen zakon koji će regulisati finansiranje javnih medijskih servisa, plaćaju pretplatu, jer na taj način ne samo da izvršavaju zakonsku obavezu, već i ulažu novac u opstanak kvalitetnog informisanja, obrazovanja i očuvanja kulturne baštine naroda.

Građanska Vojvodina: Država namerno gasi RTV

Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" smatra da je dugogodišnje ignorisanje problema sa kojima se suočava Radio-televizija Vojvodine posledica namere države i centralističkih političara da tiho, bez mnogo buke, ugase vojvođanski medijski javni servis. To je postalo sasvim evidentno u poslednjih godinu dana.

"Tiho gušenje RTV-a može se posmatrati i kao deo kampanje koja se sprovodi protiv vojvođanske autonomnosti, a vojvođanski javni servis jeste jedan od temelja te autonomnosti, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da emituje program na deset jezika. Ukoliko RTV prestane sa radom, to će biti i direktan udarac na stečena prava nacionalnih manjina u Srbiji", navodi se u saopštenju.

"I pored zahteva civilnog društva, medijskih i novinarskih udruženja da je neophodno rešiti nagomilane teškoće sa kojima se suočava Javni servis Vojvodine, Vlada Srbije ne samo što nije ništa učinila da mu pomogne već ga je svojim činjenjem i nečinjenjem dovela na rub opstanka", dodaje se u saopštenju.

"Ne treba zaboraviti ni to da je RTV jedini javni servis u Evropi, a verovatno i u svetu, koji radi u iznajmljenim prostorijama. Osim toga, on poseduje neadekvatnu, zastarelu tehničku opremu i neodgovarajuću tehničku infrastrukturu. Građanska Vojvodina zahteva od republičke, ali i od pokrajinske vlasti, da učine sve kako bi se pod hitno pronašao način da RTV opstane i nastavi nesmetano da radi", zaključuje se u saopštenju.

Milenić: Regionalni javni servis uslov decentralizacije

Medijski regionalni javni servis je uslov decentralizacije sistema javnog informisanja Srbije, rekao je danas narodni poslanik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Saša Milenić, koji smatra da je potpuna privatizacija svih radio-televizijskih kuća, čiji su osnivači lokalne samouprave, "štetočinski koncept".

On je na konferenciji za novinare ukazao da je takav koncept "u interesu beogradcentrične strukture moći, suprotan interesima naše države i društva".

Prema njegovim navodima, sloboda javnog informisanja, uz slobodu mišljenja i javnog okupljanja, spada u red osnovnih prava demokratije i bazičnih vrednosti građanskog društva.

Milenić je podsetio da je Vlada usvojila Strategiju razvoja medija u Srbiji do 2016. godine, ističući da zbog toga sada ne može predlagati medijske zakone suprotne duhu i slovu te strategije.

U suprotnom, podleže osudi za "antipravni voluntarizam, kvazievropejstvo i jednopartijsko manipulisanje interesima nacije i društvene celine", smatra Milenić.

Prema njegovoj oceni, izgradnja medijskih regionalnih javnih servisa je prioritetni društveni, pravni i evropski interes savremene Srbije.

Milenić je zato pozvao Vladu da povuče sve nacrte medijskih zakona u kojima zaboravlja na Strategiju.

On je najavio da će se URS", od lokalne samouprave do evropskih foruma", snažno boriti za medijsku decentralizaciju i implementaciju koncepta regionalnih javnih servisa.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi